Smakosze.pl Produkty Ceny żywności jesienią zwalą na łopatki. Ekspert nie ma wątpliwości
canva/Minerva Studio

Ceny żywności jesienią zwalą na łopatki. Ekspert nie ma wątpliwości

31 sierpnia 2023

Ceny żywności przestały gwałtownie rosnąć. Choć inflacja zaczęła spadać, jesienią znów może być drożej. Eksperci zdradzili, dlaczego powinniśmy spodziewać się podwyżki.

Niższa inflacja nie oznacza spadku cen

Kto liczył, że wraz z końcem lata, skończą się troski o to, czy będzie go stać na zakupy podstawowych produktów, niestety się rozczaruje. Choć obecnie ceny już tak znacznie nie rosną — bo inflacja jest niższa — eksperci od rynku nie mają dobrych wiadomości.

Z ich analiz wynika, że nadchodzące miesiące będą trudniejsze. Specjaliści wskazali czynniki, które wskazują, że musimy spodziewać się tylko podwyżek cen. Co dokładnie wpłynie na sytuację na rynku? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.

Żywność podrożeje.jpg
canva/shironosov
Jem tę zupę prawie codziennie i schudłam już 4 kg. Jest tania, pyszna i robię ją w chwilę

Ceny żywności jeszcze wzrosną

Wiadomości przekazane przez ekspertów nie dają nadziei na spokojną jesień. Zdaniem Dr inż. Anna Motylska-Kuźma z Uniwersytetu Dolnośląskiego DSW niekorzystne zmiany zobaczymy lada moment:

Już w październiku możemy być świadkami odwrócenia trendu spadkowego i powrotów do wzrostów — wyjawia portalowi farmer.pl.

Przyczyn zmiany w cenach żywności będzie kilka. Specjalistka wymienia m.in. przywrócenie rynkowych cen energii i rezygnację z zerowej stawki VAT na żywność. Jest przekonana, że skutkiem będzie odnotowanie wyższej inflacji już na początku przyszłego roku.

Co jeszcze wpłynie na ceny żywności?

Pewien wpływ na koszty zakupu jedzenia będzie miało też zmieniające się prawo:

Podniesienie płacy minimalnej będzie miało również swoje skutki. Nie ma [...] przesłanek do tego, by ceny w sklepach realnie zaczęły spadać — nie ma wątpliwości Motylska-Kuźma.

Pozostaje nam przygotować się na oszczędzanie. Wzrosty cen żywności zdaniem specjalistów zaobserwujemy przede wszystkim w przypadku warzyw, owoców i pieczywa , ale inne kategorie produktów spożywczych nie pozostaną w tyle.

Warto zatem zawczasu nauczyć się, jak wykorzystywać resztki. Z warzywnych obierek można przygotować doskonały bulion , a z mięsa pochodzącego z gotowania rosołu bez trudu uda się wyczarować pastę kanapkową .

Ceny żywności wysokie w kategorii warzyw i owoców.jpg
canva/poco_bw

Źródło: farmer.pl

Od lat nie zabielam pomidorówki śmietaną. Koleżanka zdradziła mi lepszy patent, nigdy bym na to nie wpadła
Rozbij jajka i wlej do foremki na lód. To mój sposób na oszczędzanie. Szkoda, że nie znałam go wcześniej
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy