Ceny żywności jesienią zwalą na łopatki. Ekspert nie ma wątpliwości
Ceny żywności przestały gwałtownie rosnąć. Choć inflacja zaczęła spadać, jesienią znów może być drożej. Eksperci zdradzili, dlaczego powinniśmy spodziewać się podwyżki.
Niższa inflacja nie oznacza spadku cen
Kto liczył, że wraz z końcem lata, skończą się troski o to, czy będzie go stać na zakupy podstawowych produktów, niestety się rozczaruje. Choć obecnie ceny już tak znacznie nie rosną — bo inflacja jest niższa — eksperci od rynku nie mają dobrych wiadomości.
Z ich analiz wynika, że nadchodzące miesiące będą trudniejsze. Specjaliści wskazali czynniki, które wskazują, że musimy spodziewać się tylko podwyżek cen. Co dokładnie wpłynie na sytuację na rynku? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.
Ceny żywności jeszcze wzrosną
Wiadomości przekazane przez ekspertów nie dają nadziei na spokojną jesień. Zdaniem Dr inż. Anna Motylska-Kuźma z Uniwersytetu Dolnośląskiego DSW niekorzystne zmiany zobaczymy lada moment:
Już w październiku możemy być świadkami odwrócenia trendu spadkowego i powrotów do wzrostów — wyjawia portalowi farmer.pl.
Przyczyn zmiany w cenach żywności będzie kilka. Specjalistka wymienia m.in. przywrócenie rynkowych cen energii i rezygnację z zerowej stawki VAT na żywność. Jest przekonana, że skutkiem będzie odnotowanie wyższej inflacji już na początku przyszłego roku.
Co jeszcze wpłynie na ceny żywności?
Pewien wpływ na koszty zakupu jedzenia będzie miało też zmieniające się prawo:
Podniesienie płacy minimalnej będzie miało również swoje skutki. Nie ma [...] przesłanek do tego, by ceny w sklepach realnie zaczęły spadać — nie ma wątpliwości Motylska-Kuźma.
Pozostaje nam przygotować się na oszczędzanie. Wzrosty cen żywności zdaniem specjalistów zaobserwujemy przede wszystkim w przypadku warzyw, owoców i pieczywa , ale inne kategorie produktów spożywczych nie pozostaną w tyle.
Warto zatem zawczasu nauczyć się, jak wykorzystywać resztki. Z warzywnych obierek można przygotować doskonały bulion , a z mięsa pochodzącego z gotowania rosołu bez trudu uda się wyczarować pastę kanapkową .
Źródło: farmer.pl