Smakosze.pl Przepisy Charakterna surówka z ogórków. Zapomnij o mizerii
canva/Qwart

Charakterna surówka z ogórków. Zapomnij o mizerii

1 sierpnia 2022

Surówka z ogórków zazwyczaj utożsamiana jest z dobrze znaną wielu smakoszom mizerią. Tymczasem surowego ogórka można podać również w stylu azjatyckim — na ostro i z dodatkiem chrupiącego sezamu. Koniecznie wypróbujcie nasz pełen charakteru sos. Jest wyśmienity.

Przygotowanie surówki z ogórków nie musi kończyć się podaniem klasycznej mizerii. Zamiast zalewać warzywo śmietaną, dodajcie do niego sos składający się z octu ryżowego, oleju sezamowego i papryki chilli w dowolnie wybranej formie. Będzie pysznie i z charakterem.

Przepis na azjatycką surówkę z ogórków

Sos sriracha jest tajskim produktem przygotowywanym z ostrych papryczek chilli, czosnku i octu. To właśnie on nada świeżym ogórkom wyrazistego smaku w tej kompozycji. Jeżeli nie uda wam się go kupić — możecie do świeżej papryczki dodać rozdrobniony czosnek. Smak będzie bardzo podobny.

Składniki:

  • 500 g ogórków szklarniowych

  • 2 płaskie łyżki ziaren sezamu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • szczypiorek lub mała cebulka dymka

Składniki na sos:

  • 4 łyżki octu ryżowego

  • 1,5 łyżki oleju sezamowego

  • 1 czubata łyżeczka cukru

  • 1-2 łyżeczki sosu sriracha lub płatków chilli lub kawałek większej papryczki chilli

  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

Jak zrobić azjatycką surówkę z ogórków? Nietypowy dodatek podkręci jej smak

Zaczynamy od przygotowania sosu do surówki. W miseczce łączymy ocet, olej sezamowy, cukier i sos sriracha lub posiekane chilli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.

Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Szczypiorek również płuczemy i rozdrabniamy. Umieszczamy go w misce wraz z ogórkami.

Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi surówkę, a następnie polewamy ją wcześniej sporządzonym sosem. Podajemy do obiadu. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wykorzystanie świeżych ogórków. Szczególnie polecamy delikatny chłodnik z ich udziałem. Być może spodoba wam się również prosty patent na kremową mizerię .

Azjatycka surówka z ogórka jest znakomita
canva/Alex Bayev, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy