Smakosze.pl Przepisy Chłodnik robię z uwielbianego warzywa. Botwinka i ogórki mogą się schować
Fot. YouTube/KQED

Chłodnik robię z uwielbianego warzywa. Botwinka i ogórki mogą się schować

24 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Dokuczają ci upały i nie masz przez nie apetytu? Na dzisiejszy obiad przygotuj chłodnik, a zyskasz mnóstwo dodatkowej energii oraz orzeźwienia. Nie będzie to jednak kolejny przepis na ten klasyczny z botwinki lub z ogórka. Przygotujesz go z czegoś zupełnie innego, a akurat trwa sezon na to warzywo. Wypróbuj sposób, a będziesz wracała do niego przez całe lato.

Chłodnik, czyli najlepsze danie na upał

Latem, kiedy panują wysokie temperatury nikt nie myśli o spożywaniu gorących potraw. Każdy szuka raczej zimnych napojów lub lekkich przekąsek. Na szczęście istnieje też taka zupa jak chłodnik. Po latach zapomnienia znów powróciła do łask.

Każdy kojarzy smak chłodnika po litewsku, który przyrządza się z botwinki. W modzie jest również ten z ogórka, ale nie każdy wie, że można w łatwy sposób przyrządzić tę zupę także z innego warzywa. O tym, co to za składnik i jak przygotować z niego zupę, dowiesz się z dalszej części artykułu.

cuk inia.jpg
Fot. Canva/foodphotographer.puglia
Dodaję 4 sztuki i zupa z fasolki staje się hitem. Latem jem tylko to

Z tym warzywem chłodnik wyjdzie obłędny

Okazuje się, że chłodnik można przygotować także z takiego sezonowego warzywa, jak cukinia. Z nim ta zupa również smakuje doskonale. Jednak, żeby tak było potrzebne są także inne składniki. Wszystkie umieszczono na liście, którą znajdziesz poniżej. Sprawdź ją dokładnie i nie pomijaj żadnego z nich. Podobny przepis można znaleźć na kanale KQED na YouTube, stamtąd pochodzi zdjęcie użyte na początku artykułu.

Składniki:

  • 750 g cukinii
  • 500 ml wody
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 10 g świeżej mięty

Przepisy ona chłodnik z cukinii

Cukinie dokładnie umyj, a następnie pokrój na małe kawałki. Zblenduj ją na jednolitą masę . Przełóż ją do garnka i zalej bulionem przygotowanym z kostki. Całość gotuj na średnik ogniu. Dodaj jogurt naturalny, pieprz oraz sól.

Umyte liści mięty drobno posiekaj i wsyp do zupy. Dokładnie wymieszaj składniki i gotuj przez chwilę. Chłodnik odstaw do całkowitego wystygnięcia. Podawaj schłodzony, a będzie smakował wybornie. Sprawdź, jak przygotować obiad z kapusty oraz poznaj przepis na sok z zapomnianych owoców .

zupa z cukinii.jpg
Fot. Canva/nadianb
Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błąd
Zalej skorupki octem. Ekspresowo rozwiążesz problem w domu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy