Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim
Składniki na chłodnik z botwinki z jogurtem greckim
-
1 pęczek rzodkiewki,
-
sól i pieprz,
-
4 ogórki gruntowe,
-
1 łyżka soku z cytryny,
-
200 ml jogurtu greckiego,
-
2 pęczki botwinki ze średniej wielkości buraczkami,
-
200 ml kefiru,
-
1 pęczek koperku,
-
400 ml maślanki,
-
300 ml bulionu jarzynowego,
-
1 łyżka octu z białego wina.
undefined
Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim - przygotowanie
Umyj buraki i liście botwinki, obierz i posiekaj.
Buraki przełóż do małego garnka, zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekane liście botwinki.
W tym samym czasie rzodkiewki i ogórki umyj, obierz, zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub pokrój w drobna kostkę.
Posiekaj koperek.
Wywar z buraczków ostudź.
W dużej misce lub garnku umieść przygotowane ogórki, rzodkiewki oraz koperek (odłóż trochę do dekoracji).
Dolej wywar z buraczkami, ocet winny oraz sok z cytryny.
Dodaj maślankę, kefir oraz jogurt grecki.
Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Przed podaniem porządnie schłodź danie.