Na to ciasto z rabarbarem czekam cały rok. Przepis jest banalnie prosty

Rabarbar to jeden z pierwszych sezonowych produktów, które po zimowej posusze pojawiają się na naszych straganach. Jak uczcić sezon na nie? Najlepiej prostym ciastem z tym dodatkiem na pierwszym planie.
Ciasto z rabarbarem
O ile wiele z warzyw, które jadamy, jest tak naprawdę owocami (patrz: pomidory, ogórki, cukinia), o tyle rabarbar broni honoru warzyw w świecie owoców. Jędrne, soczyste łodygi o cierpkim, wyraźnie roślinnym posmaku świetnie przełamują słodycz ciast i deserów. Dlatego raczmy się rabarbarem, bo tak szybko odchodzi.
Placek biszkoptowy to najłatwiejszy na to sposób. Szybkie ciasto wypiekamy z rabarbarem, posypujemy cukrem pudrem – i gotowe. Całość zajmie niecałą godzinę, a przygotowanie – kilkanaście minut.
Placek rabarbarowy
Warto pamiętać, że jeśli rabarbar jest bardzo soczysty, przed pieczeniem warto obtoczyć go w mące ziemniaczanej. Ubijanie piany z białek nie jest konieczne, ale pomaga w uzyskaniu puszystego biszkoptu. Słodycz ciasta można regulować, dodając do niego mniej lub więcej cukru.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 300 g dojrzałego rabarbaru
- 1 kostka masła
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki (przed przesianiem)
- ¾-1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Opcjonalnie: cukier puder do posypania
- 1 szczypta soli
Rabarbar w cieście
Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka i białka oddzielamy. Te ostatnie wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać.
Ciągle ubijając, dodajemy partiami cukier, aż uzyskamy sztywną pianę. Do białek dodajemy żółtka i powoli mieszamy. Do całości przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy ręcznie.
Rabarbar dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Kroimy go w plastry o szerokości do 1 cm. Osuszamy.
Ciasto przelewamy do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Posypujemy rabarbarem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Wypiekamy do suchego patyczka – nie dłużej niż 40 minut.
Wypróbuj też przepis na podkręconą zupę pieczarkową i niezwykły sposób na gotowane ziemniaki.





































