Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na to ciasto z rabarbarem czekam cały rok. Przepis jest banalnie prosty
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.04.2025 14:09

Na to ciasto z rabarbarem czekam cały rok. Przepis jest banalnie prosty

ciasto z rabarbarem
Fot. Canva

Rabarbar to jeden z pierwszych sezonowych produktów, które po zimowej posusze pojawiają się na naszych straganach. Jak uczcić sezon na nie? Najlepiej prostym ciastem z tym dodatkiem na pierwszym planie.

Ciasto z rabarbarem

O ile wiele z warzyw, które jadamy, jest tak naprawdę owocami (patrz: pomidory, ogórki, cukinia), o tyle rabarbar broni honoru warzyw w świecie owoców. Jędrne, soczyste łodygi o cierpkim, wyraźnie roślinnym posmaku świetnie przełamują słodycz ciast i deserów. Dlatego raczmy się rabarbarem, bo tak szybko odchodzi.

Placek biszkoptowy to najłatwiejszy na to sposób. Szybkie ciasto wypiekamy z rabarbarem, posypujemy cukrem pudrem – i gotowe. Całość zajmie niecałą godzinę, a przygotowanie – kilkanaście minut.

rabarbar w łodygach

Potwierdza się najgorsze. Taka pogoda ma być na majówkę

Placek rabarbarowy

Warto pamiętać, że jeśli rabarbar jest bardzo soczysty, przed pieczeniem warto obtoczyć go w mące ziemniaczanej. Ubijanie piany z białek nie jest konieczne, ale pomaga w uzyskaniu puszystego biszkoptu. Słodycz ciasta można regulować, dodając do niego mniej lub więcej cukru.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 300 g dojrzałego rabarbaru
  • 1 kostka masła
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki (przed przesianiem)
  • ¾-1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Opcjonalnie: cukier puder do posypania
  • 1 szczypta soli

placek z rabarbrem

Rabarbar w cieście

Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka i białka oddzielamy. Te ostatnie wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać. 

Ciągle ubijając, dodajemy partiami cukier, aż uzyskamy sztywną pianę. Do białek dodajemy żółtka i powoli mieszamy. Do całości przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy ręcznie.

rosnący rabarbar

Rabarbar dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Kroimy go w plastry o szerokości do 1 cm. Osuszamy.

Ciasto przelewamy do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Posypujemy rabarbarem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Wypiekamy do suchego patyczka – nie dłużej niż 40 minut.

Wypróbuj też przepis na podkręconą zupę pieczarkową i niezwykły sposób na gotowane ziemniaki.

ciasto z rabarbarem