Smakosze.pl
Jajecznica z awokado - na dobry początek dnia

canva/ Shaiith

Jajecznica z awokado - na dobry początek dnia

5 Listopada 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Jajecznica z awokado to pomysł na szybkie, lekkie i pełnowartościowe śniadanie. Jajecznica doskonale sprawdzi się zarówno dla osób będących na diecie ketogenicznej, paleo, wegetariańskiej, a także dla wszystkich miłośników jedzenia. Jajecznica z awokado jest niezwykle sycąca i doda Ci energii na wiele godzin. Poznaj przepis na jajecznicę z awokado- idealną na dobry początek dnia.

Awokado, mimo, iż kaloryczne, zalecane jest w każdej diecie. Owoc zawiera duże ilości tłuszczy i błonnika, które zaspokajają uczucie głodu na wiele godzin. Tłuszcze roślinne rozkładają się wolniej, dzięki czemu dłużej czujemy się syci i rzadziej sięgamy po niezdrowe i szybkie przekąski. Awokado bogate jest również w potas i kwas foliowy. Potas obniża zły cholesterol i normuje ciśnienie i pracę serca. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest do prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu i dziecka już od pierwszych dni życia.

Przed kupieniem awokado, zawsze zwracaj uwagę na jego odmianę, kolor i sprężystość. Dojrzałe awokado Fuerte ma mocno zieloną barwę, natomiast dojrzałe awokado Hass charakteryzuje ciemnofioletowy kolor. Owoc musi być na tyle miękki i sprężysty, że po naciśnięciu go palcem powstanie lekkie wgniecenie, które za chwilę powróci do pierwotnego kształtu.

Awokado jest nie tylko doskonałym dodatkiem do jajecznicy. Przygotujesz z niego wiele pysznych dań, takich jak sałatka z tuńczykiem, makaron z pesto, czy doskonałe burgery z kurczakiem i guacamole.

Przepis na jajecznicę z awokado -na dobry początek dnia

Składniki na 2 porcje:

  • dojrzałe awokado

  • 6 jajek

  • 2 łyżki masła

  • posiekany szczypiorek

  • sól, pieprz

Jak przygotować jajecznicę z awokado?

Awokado obierz ze skóry i wyjmij pestkę, następnie pokrój w drobną kostkę, dopraw solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem.

Na patelni rozpuść masło, dodaj jajka i smaż przez chwilę. Gdy jajka zaczną się ścinać, dodaj awokado, wymieszaj i smaż do powstania jajecznicy.

Smacznego.

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >
szare kluski

Przepisy

Ktoś jeszcze pamięta szare kluski? Z tym dodatkiem były najlepsze

Czytaj więcej >
oponki serowe

Przepisy

Biją na głowę faworki i pączki. Serowe oponki królują w karnawale

Czytaj więcej >