Smakosze.pl

canva/ Shaiith

Jajecznica z awokado - na dobry początek dnia

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Jajecznica z awokado to pomysł na szybkie, lekkie i pełnowartościowe śniadanie. Jajecznica doskonale sprawdzi się zarówno dla osób będących na diecie ketogenicznej, paleo, wegetariańskiej, a także dla wszystkich miłośników jedzenia. Jajecznica z awokado jest niezwykle sycąca i doda Ci energii na wiele godzin. Poznaj przepis na jajecznicę z awokado- idealną na dobry początek dnia.

Awokado, mimo, iż kaloryczne, zalecane jest w każdej diecie. Owoc zawiera duże ilości tłuszczy i błonnika, które zaspokajają uczucie głodu na wiele godzin. Tłuszcze roślinne rozkładają się wolniej, dzięki czemu dłużej czujemy się syci i rzadziej sięgamy po niezdrowe i szybkie przekąski. Awokado bogate jest również w potas i kwas foliowy. Potas obniża zły cholesterol i normuje ciśnienie i pracę serca. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest do prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu i dziecka już od pierwszych dni życia.

Przed kupieniem awokado, zawsze zwracaj uwagę na jego odmianę, kolor i sprężystość. Dojrzałe awokado Fuerte ma mocno zieloną barwę, natomiast dojrzałe awokado Hass charakteryzuje ciemnofioletowy kolor. Owoc musi być na tyle miękki i sprężysty, że po naciśnięciu go palcem powstanie lekkie wgniecenie, które za chwilę powróci do pierwotnego kształtu.

Awokado jest nie tylko doskonałym dodatkiem do jajecznicy. Przygotujesz z niego wiele pysznych dań, takich jak sałatka z tuńczykiem , makaron z pesto , czy doskonałe burgery z kurczakiem i guacamole.

Przepis na jajecznicę z awokado -na dobry początek dnia

Składniki na 2 porcje:

  • dojrzałe awokado

  • 6 jajek

  • 2 łyżki masła

  • posiekany szczypiorek

  • sól, pieprz

Jak przygotować jajecznicę z awokado?

Awokado obierz ze skóry i wyjmij pestkę, następnie pokrój w drobną kostkę, dopraw solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem.

Na patelni rozpuść masło, dodaj jajka i smaż przez chwilę. Gdy jajka zaczną się ścinać, dodaj awokado, wymieszaj i smaż do powstania jajecznicy.

Smacznego.

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >