Smakosze.pl Przepisy Ciasteczka z białą czekoladą rozpływającą się w ustach
pixabay.com

Ciasteczka z białą czekoladą rozpływającą się w ustach

26 kwietnia 2021

Ciasteczka z białą czekoladą - składniki

  • 1/2 łyżeczki sody,

  • 100 g masła,

  • 200 g białej czekolady lub połowa białej czekolady - można zastąpić suszoną żurawiną (ok. 4 łyżek),

  • 1/2 szklanki cukru pudru,

  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1 duże jajko,

  • 200 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej,

  • 1/2 szklanki obranych ze skorupek orzechów laskowych lub migdałów.

Przygotowanie ciasteczek z białą czekoladą

Masło pokrój w drobną kostkę i podgrzej do temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pokrój orzechy laskowe lub migdały. Umieść je na patelni i zarumień co chwilę mieszając. Następnie odłóż do miski.

Mieszaj masło, dodaj cukier puder i ubijaj (około 5 minut). Dodaj jajka i mieszaj przez około 3 minuty.

Wsyp mąkę do osobnej miski, dodaj sodę, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj do ubitej masy i wymieszaj szpatułką.

Dodaj posiekane orzechy i pokrojoną w kostkę czekoladę (każda kostka pokrojona na 4 części). Delikatnie wymieszaj szpatułką.

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj masę po około 1 łyżce z zachowaniem odstępów. Popraw kształt masy palcami, formując półkulę.

Wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz około 10-11 minut, aż brzegi biszkoptu zaczną się rumienić, ale środek nadal będzie miękki (po ostygnięciu stanie się twardy).

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy