Smakosze.pl Przepisy Ciasto na pierogi wyjdzie lepsze niż u babci. Wystarczą 2 czynności
fot. Shutterstock

Ciasto na pierogi wyjdzie lepsze niż u babci. Wystarczą 2 czynności

13 października 2024

Oto sposoby, które zapewnią lekkie, sprężyste i smaczne ciasto na pierogi. Te zaś będą się gotować bez rozwalania i w efekcie wyjdą idealne. Wystarczy pamiętać o dwóch rzeczach.

Idealne pierogi

Ciasto składające się praktycznie z dwóch składników nie powinno nastręczać wielkich problemów w przygotowaniu, prawda? Może i prawda, ale jeśli tak, dlaczego pierogi tak bardzo różnią się od siebie? W jednych ciasto jest lekkie i puszyste, w innych – zbite i mięsiste.

Ciasto na pierogi składa się przeważnie tylko z mąki i wody z odrobiną soli, chociaż zaraz się przekonamy, że warto dodać jeszcze jeden składnik. Wciąż gdzieniegdzie można napotkać spór o odpowiednią temperaturę wody na ciasto. Zażegnajmy go więc: gorąca woda zaparza mąkę i lepiej aktywuje gluten , dzięki czemu ciasto jest bardziej sprężyste i daje się lepiej faszerować.

lepienie pierogów

Zbija cholesterol i zbawiennie działa na jelita. Dodaję go zawsze do fasolki po bretońsku

Ciasto doskonałe

Ciasto takie powinno bez problemu sklejać się podczas lepienia pierogów. Jeśli jednak to nie nastąpi, sięgamy po jeszcze jedną sztuczkę. Pierogi najlepiej mianowicie lepić zwilżonymi dłońmi . A jeśli i tak nie chcą się sklejać, brzeg smarujemy wilgotnym palcem w miejscu, gdzie ma przebiegać łączenie. Do ciasta zaś dodajmy masło. Pierogi będą od niego bogatsze w smaku, a także bardziej sprężyste.

Składniki

  • 500 g mąki
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 15 g stopionego masła

Ciasto na pierogi z masłem

Mąkę z solą przesiewamy na stolnicę w kształt kopczyka . W nim przygotowujemy zagłębienie i wlewamy łyżkę roztopionego masła . Następnie dodajemy ¼ l gorącej wody.

Ciasto siekamy nożem, a kiedy zacznie się łączyć, wyrabiamy ręcznie. Kiedy połączy się w gładką i sprężystą masę, przykrywamy je ściereczką i odkładamy na pół godziny . Po tym czasie wałkujemy, wycinamy kółka i faszerujemy.

Wypróbuj też przepisy na owsiankę z chipsami bananowymi i jajecznicę bez smażenia .

gotowane pierogi

Nie da się gorzej gotować parówek. Stają się niejadalne i pełne trucizny
Wsyp do zmywarki zamiast sklepowych tabletek. Naczynia będą lśnić
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy