Smakosze.pl Porady Ciocia nauczyła mnie, jak suszyć grzyby w piekarniku. Stosowała sztuczkę, o której większość nie ma pojęcia
Screen z filmu na kanale YouTube Mangiare u Ewki

Ciocia nauczyła mnie, jak suszyć grzyby w piekarniku. Stosowała sztuczkę, o której większość nie ma pojęcia

9 października 2023

Suszenie grzybów pomaga przechowywać je w niezmienionym stanie przez dłuższy czas. Należy jednak zadbać, by nie zwilgotniały i nie stały się pożywką dla robaków. Moja ciocia zna skuteczną metodę i ostatnio mi ją pokazała.

Przechowuj grzyby bez niespodzianek

Na nic się zda nasze suszenie grzybów, jeśli pozostawimy je w nieszczelnym pojemniku. Będą nie tylko w kontakcie z wilgocią — która w końcu doprowadzi do ich spleśnienia — ale też staną się łakomym kąskiem dla moli spożywczych.

Na szczęście takim sytuacjom można zapobiec w bardzo prosty sposób. Choć słyszałam już wcześniej, że wysuszone skarby lasu dobrze jest wkładać do słoików, ciocia podpowiedziała mi, że warto wrzucić coś jeszcze. Czego będziemy potrzebować? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Suszenie grzybów kończymy studzeniem.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Mangiare u Ewki
Ugotowane ziemniaki łączę z jogurtem i z jajkiem. Wszyscy chcą poznać przepis na to obłędne śniadanie

Jak nie zaprzepaścić suszenia grzybów?

Słoiki przeznaczone do przechowywania sypkich produktów muszą oczywiście być suche. W przypadku grzybów warto też dodać do nich dwa składniki w niewielkich ilościach. Będą to liści laurowy oraz ziarna ryżu.

Dlaczego akurat te dwa produkty? Ryż wchłonie nadmiar wilgoci z otoczenia i uchroni suszone grzyby przed nasiąkaniem nią. Liść laurowy natomiast znany jest ze swoich właściwości odstraszających mole. Razem wiec pomogą zadbać o utrwalone skarby lasu.

Jak wygląda skuteczne suszenie grzybów?

Grzyby suszone na nitce to już przeszłość. Szybszą i niewymagającą mnóstwa pracy metodą będzie włożenie ich do piekarnika. Kilka blach ustawiamy na różnych poziomach i uruchamiamy urządzenie, wybierając temperaturę 60 stopni Celsjusza oraz termoobieg. Nie zamykamy drzwiczek. Po kilku godzinach grzyby będą dobrze zabezpieczone.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy wykorzystujące suszone grzyby. Składnik świetnie nadaje się do przygotowania aromatycznego bigosu . Sprawdźcie też, jak może pomóc w gotowaniu rosołu bez mięsa .

suszone grzyby.jpg
Canva / oksanashufrych
Na patelnię wrzucam boczek i dodaję przyprawy. Mój mąż mógłby go jeść codziennie, to tani obiad na każdą okazję
Ten sernik z wiaderka to hit w moim domu. Nie musze nawet włączać piekarnika
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy