Smakosze.pl

YT/Przepiski

Ciotka Grażyna zawsze podawała tę przekąskę na Andrzejki. W końcu mam przepis, w tym roku zrobię ją sama

18 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Roladki z szynki od mojej ciotki zawsze zachwycały naszą rodzinę. Co roku podawała je w Andrzejki, a każdy chciał dostać przepis. Kiedy w końcu poznałam ich skład, od razu je przygotowałam. Są tak pyszne, że musicie spróbować. Nie tylko Andrzejom się spodobają.

Roladki są idealne na imprezy

Andrzejki, podobnie jak wiele innych spotkań towarzyskich, będą przyjemniejsze, gdy podacie kilka smakołyków. Spotkanie w gronie znajomych może umilić nie tylko kultowa już jarzynowa, czy, obecnie nieco kosztowny tatar.

Moja ciotka zawsze stawiała proste roladki z szynki konserwowej. W prostokątną wędlinę zawijała dodatki, których nie sposób było odgadnąć. Smakowały bardzo znajomo i gdy poznałam przepis, nie miałam wątpliwości, że warto się na nie skusić.

Roladki z szynki zawijanie.jpg
YT/Przepiski
Masło orzechowe zdrowe

Dietetycy nie mają żadnych wątpliwości. Wytypowali najzdrowsze smarowidło do chleba

CZYTAJ DALEJ

Przepis na roladki z szynki

Prosta i smaczna przekąska imprezowa mojej cioci wcale nie wymaga wielu składników. Szynka konserwowa, dobre ogórki z octu, marynowane grzybki i prosty „sos” wystarczą, by wyczarować sycącą propozycję dla gości. Warto się skusić.

Składniki:

  • 8 plastrów szynki konserwowej
  • 8 marynowanych pieczarek
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 150 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 50 g majonezu

Lista produktów jest krótka, a żaden nie kosztuje wiele. Do uformowania roladek przyda się jeszcze kawałek folii spożywczej deska do krojenia. Szczegóły wykonania opisuję w instrukcji dostępnej poniżej.

Jak zrobić roladki z szynki? Przepis jest prosty

Zaczynam od posiekania odcedzonych z zalewy ogórków i grzybków. Wsypuje je do miski i starannie mieszam z majonezem oraz serkiem kanapkowym.

Teraz na desce do krojenia układam folię spożywczą, a na niej wszystkie plastry szynki tak, aby delikatnie na siebie zachodziły, tworząc duży prostokąt.

Na tak przygotowanej powierzchni równomiernie rozsmarowuję nadzienie. Zwijam całość dość ciasno i zabezpieczam końce folią. Wkładam roladę do lodówki na godzinę.

Jak podawać roladki z szynki?

Po schłodzeniu wykonany rulon z farszem należy odpakować z folii i pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Układamy je na półmisku wyłożonym sałatą i serwujemy. Jeśli macie ochotę, możecie obok położyć nieco ostrej musztardy.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smaczne przekąski. Oprócz roladek z szynki polecamy pieczone frykasy z ciecierzycy i marchwi . Być może skuszą was też zdrowe chipsy z jarmużu lub buraka — w sezonie zimowym przekąska jest bardzo tania.

Składniki na roladki z szynki.jpg
YT/Przepiski
liście laurowe

Dlaczego należy usuwać liście laurowe z potraw? Powód zaskoczy niemal każdego

CZYTAJ DALEJ
karpie

Koniec z żywym karpiem w Wigilię? Posłowie chcą znaczących zmian w prawie

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >