Zdrowe chipsy na mundial. Zapomnij o ziemniakach, dwa inne warzywa będą o niebo lepsze
Chrupiące chipsy na mundial możecie zrobić w piekarniku. Zamiast kupować przekąskę w sklepie zaopatrzcie się w dwa sezonowe warzywa — buraki i jarmuż. Po upieczeniu smakują obłędnie i z pewnością umilą wam oglądanie sportowego widowiska. Spróbujecie?
Macie ochotę na lekkie chipsy? Sycące ziemniaki zastąpcie jarmużem i burakiem i przygotujcie je w piekarniku. Oba warzywa obfitują w szereg cennych składników odżywczych, a pieczenie nie spowoduje ich utraty. Z odrobiną przypraw i zdrowego oleju rzepakowego będą znakomite.
Przepis na chrupiące chipsy warzywne
Chipsy kojarzą nam się z tłustą i ciężkostrawną przekąską z ziemniaków. W domowym zaciszu można jednak przygotować zdrowszą wersję smakołyku. Wystarczy, że zamiast smażenia zdecydujemy się na pieczenie. Mamy dla was aż dwie smakowite propozycje.
Składniki:
solidny pęczek jarmużu
3-4 średnie surowe buraki
kilka łyżek oleju rzepakowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki chili
1 łyżeczka tymianku, rozmarynu lub oregano
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić chipsy na mundial? Mamy sprawdzony patent na zdrową przekąskę
Dwie wersje smakołyku zawsze są lepsze niż jedna. Wybierzcie tą, która brzmi bardziej smakowicie lub przygotujcie obie. Warzywa pieczcie jednak osobno — jarmuż będzie gotowy dużo szybciej niż buraki.
Przygotowanie chipsów z jarmużu
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni Celsjusza i ustawiamy termoobieg. Jarmuż płuczemy. Usuwamy grube i twarde łodyżki, a liście rwiemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do miski i łączymy z olejem rzepakowym.
Dodajemy słodką paprykę oraz odrobinę chili, pieprzu i soli. Całość przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy do 5 minut, co jakiś czas sprawdzając, czy jarmuż się nie spalił. Gotowe chipsy studzimy i serwujemy z dipem lub bez.
Przygotowanie chipsów z buraka
Buraki starannie myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy je w cieniutki plasterki np. przy pomocy mandoliny lub obieraczki do warzyw. Kawałki warzywa wrzucamy do miski i łączymy je z olejem. Doprawiamy ziołami, pieprzem i solą.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przenosimy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza na 20 minut. Nie włączamy termoobiegu. W połowie tego czasu obracamy plasterki warzywa. Podajemy po przestudzeniu. Smacznego.
Chipsy na mundial świetnie smakują z domowym sosem czosnkowym. Jeśli jednak wolicie bardziej tradycyjne warzywa, polecamy frytki z piekarnika z dodatkiem ziół czy ostrej papryki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak upiec schab, by był soczysty? 1 czynność ma niebagatelne znaczenie. Zawsze o niej pamiętaj
Czy płukać kapustę kiszoną przed dodaniem do potrawy? Jest lepsza metoda by złagodzić jej smak
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama