Smakosze.pl Przepisy Co dodać do fasolki szparagowej zamiast bułki tartej?
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Kuchnia Pyszności

Co dodać do fasolki szparagowej zamiast bułki tartej?

28 maja 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Fasolka szparagowa dla wielu osób jest jednym z niepowtarzalnych smaków wiosny. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby zajadać ją nieustannie. Dziś sięgniemy po fasolkę szparagową, która wprawia kubki smakowe w stan ekstazy.

Fasolka szparagowa jeszcze nigdy nie była tak pyszna i zdrowa

Kultowa fasolka szparagowa zazwyczaj serwowana jest z dodatkiem zasmażanej bułki tartej. Niedawno prezentowaliśmy przepis na ten wyborny specjał . Podobną recepturę można znaleźć również na YouTube na kanale Kuchnia Pyszności, z którego pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Bez wątpienia fasolka szparagowa z zasmażaną bułką tartą potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Niestety, dodatek nie należy do najzdrowszych. W związku z tym warto postawić na inne urozmaicenie, które smakuje fantastycznie, a jednocześnie nie odbije się negatywnie na naszym zdrowiu .

Mało kto spodziewałby się, że fasolka szparagowa doskonale komponuje się z płatkami owsianymi . Oczywiście wcześniej należy je odpowiednio przygotować i połączyć z kilkoma składnikami. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 250 g zmielonych płatków owsianych

  • 45 g nieaktywnych płatków drożdżowych

  • 45 ml oleju kokosowego

  • sól i pieprz

(Canva / Mythja)

Zdrowsza wersja zasmażki jest prosta w przygotowaniu

Na początku płatki owsiane mieszamy z drożdżowymi. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie doprawiamy je wedle własnego uznania. Fasolka szparagowa z takim dodatkiem bez wątpienia będzie o wiele zdrowszym dodatkiem .

Oczywiście zasmażka w tym niecodziennym wydaniu dobrze się sprawdzi również do innych potraw . Mowa, chociażby o uwielbianym kalafiorze, czy brokułach. Nie zaszkodzi także wykorzystać jej jako panierkę do kotletów. Możliwości jest wiele.

Z czym jeszcze dobrze smakuje fasolka szparagowa?

Jeśli chcemy, aby fasolka szparagowa jeszcze bardziej wyszła nam na zdrowie, wówczas warto sięgnąć po mieszankę czosnku i oliwy. Efekt z pewnością zadowoli nawet tych smakoszy, którzy cechują się wybrednym podniebieniem.

Oliwę możemy także połączyć z wędzoną papryką i drobno posiekaną cebulą. Taki dodatek do fasolki szparagowej nada jej wyjątkowych nut smakowym, którym bardzo ciężko się oprzeć . Jednak to nie koniec propozycji.

Godne uwagi są również prażone ziarna sezamu i siemienia lnianego. Dostarczają one sporo błonnika, który pozytywnie wpływa na procesy trawienne. Fasolka szparagowa ma wiele zastosowań w kulinariach. Jednym z nich jest jej marynowana odsłona .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ErVegan; ABC Zdrowie; Life Managerka

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Koordynator i wydawca portalu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy