Co dodać do fasolki szparagowej zamiast bułki tartej?
Fasolka szparagowa dla wielu osób jest jednym z niepowtarzalnych smaków wiosny. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby zajadać ją nieustannie. Dziś sięgniemy po fasolkę szparagową, która wprawia kubki smakowe w stan ekstazy.
Fasolka szparagowa jeszcze nigdy nie była tak pyszna i zdrowa
Kultowa fasolka szparagowa zazwyczaj serwowana jest z dodatkiem zasmażanej bułki tartej. Niedawno prezentowaliśmy przepis na ten wyborny specjał . Podobną recepturę można znaleźć również na YouTube na kanale Kuchnia Pyszności, z którego pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.
Bez wątpienia fasolka szparagowa z zasmażaną bułką tartą potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Niestety, dodatek nie należy do najzdrowszych. W związku z tym warto postawić na inne urozmaicenie, które smakuje fantastycznie, a jednocześnie nie odbije się negatywnie na naszym zdrowiu .
Mało kto spodziewałby się, że fasolka szparagowa doskonale komponuje się z płatkami owsianymi . Oczywiście wcześniej należy je odpowiednio przygotować i połączyć z kilkoma składnikami. Co dokładnie będzie nam potrzebne?
-
250 g zmielonych płatków owsianych
-
45 g nieaktywnych płatków drożdżowych
-
45 ml oleju kokosowego
-
sól i pieprz
(Canva / Mythja)
Zdrowsza wersja zasmażki jest prosta w przygotowaniu
Na początku płatki owsiane mieszamy z drożdżowymi. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie doprawiamy je wedle własnego uznania. Fasolka szparagowa z takim dodatkiem bez wątpienia będzie o wiele zdrowszym dodatkiem .
Oczywiście zasmażka w tym niecodziennym wydaniu dobrze się sprawdzi również do innych potraw . Mowa, chociażby o uwielbianym kalafiorze, czy brokułach. Nie zaszkodzi także wykorzystać jej jako panierkę do kotletów. Możliwości jest wiele.
Z czym jeszcze dobrze smakuje fasolka szparagowa?
Jeśli chcemy, aby fasolka szparagowa jeszcze bardziej wyszła nam na zdrowie, wówczas warto sięgnąć po mieszankę czosnku i oliwy. Efekt z pewnością zadowoli nawet tych smakoszy, którzy cechują się wybrednym podniebieniem.
Oliwę możemy także połączyć z wędzoną papryką i drobno posiekaną cebulą. Taki dodatek do fasolki szparagowej nada jej wyjątkowych nut smakowym, którym bardzo ciężko się oprzeć . Jednak to nie koniec propozycji.
Godne uwagi są również prażone ziarna sezamu i siemienia lnianego. Dostarczają one sporo błonnika, który pozytywnie wpływa na procesy trawienne. Fasolka szparagowa ma wiele zastosowań w kulinariach. Jednym z nich jest jej marynowana odsłona .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ErVegan; ABC Zdrowie; Life Managerka