Przepis na herbatę z liści malin
Choć w sezonie chętnie jemy owoce malin, to jednak ich liście niezbyt często figurują w naszym jadłospisie. Choć w tym roku już martwimy się o ceny tych owoców, na razie dopiero zaczynają one rosnąć i trzeba będzie jeszcze chwilę poczekać, zanim pojawią się na bazarkach.
Kiedy zbierać liście malin?
Jednak już teraz, bo na początku czerwca, można zainteresować się ich liśćmi. To najlepszy moment na ich zrywanie.
Liście malin powinno się zbierać w pierwszych 2 tygodniach czerwca, gdyż wtedy roślina kieruje wszystkie swoje siły do rozwoju swojej zielonej części, czyli właśnie liści, a nie owoców. Wtedy mają one najwyższą wartość.
Jeśli zdecydujesz się na samodzielny zbiór, że powinny one rosnąć z dala od jezdni, a już na pewno od dróg szybkiego ruchu oraz od zakładów przemysłowych. Do zbioru nadają się przede wszystkim młode, zielone liście. Suszyć najlepiej w przewiewnym i ocienionym miejscu, a potem przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Dlaczego liście malin są tak zdrowe?
Liście malin w medycynie ludowej od lat stosowane są jako środek na wszelkie dolegliwości. Posiadają wiele cennych związków, takich jak garbniki, śluzy, flawonoidy, sole mineralne, żywice i kwasy organiczne.
Co ciekawe liście malin mają jeszcze silniejsze właściwości lecznicze niż ich owoce. A wyciągi z nich cechują się o wiele szerszym spektrum leczniczego działania. Mogą poszczycić się właściwościami, których owoce zupełnie nie mają.
Źródło: Canva (Valdas Jarutis, Getty Images)
Napar z liści malin ma przede wszystkim zastosowanie przeciwgorączkowe, napotne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Herbata z nich sprawdzi się więc przy wysokiej temperaturze i wszelkich infekcjach.
Wysoka zawartość witaminy C dodatkowo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na układ odpornościowy. Taki napój pomaga zwalczać też wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia organizmu. Oczyszcza go też z toksyn, ma działanie moczopędne.
[EMBED-19]
Sporo mówi się też o piciu herbaty z liści malin jako sposób na przyspieszenie terminu porodów. Picie takiego napoju na pewno pomoże organizmowi przygotować się do akcji porodowej. Na herbatę powinny jednak uważać kobiety z ciążą zagrożoną lub te planujące cesarskie cięcie. Jej picie zawsze warto skonsultować z lekarzem prowadzącym.
Jak przygotować herbatę z liści malin?
Łyżeczkę wcześniej przygotowanego suszu wsyp do kubka i zalej gorącą wodą. Następnie przykryj spodeczkiem i odstawiamy na parę minut. Herbatka z liści malin najlepiej smakuje z dodatkiem soków owocowych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: MedOnet, Zdrowie Radio Zet