Smakosze.pl
Biszkopt

canva/undefined undefined, Getty Images

Co robić, gdy biszkopt nie wyrasta po upieczeniu?

26 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Biszkopt nie zawsze udaje się upiec tak, jak byśmy chcieli. Najgorszą wpadką jest sytuacja, gdy biszkopt nie chce urosnąć podczas pieczenia. Podstawą jest odpowiednie przygotowanie ciasta i uniknięcie kilku błędów.

Po pierwsze należy odpowiednio odmierzyć składniki. Po drugie bardzo istotny jest rodzaj mąki - najlepsza to mąka pszenna. Nie wolno również przebić piany z białek. Bardzo ważne jest delikatne wprowadzenie jej do reszty składników.

Jeśli zachowasz powyższe kryteria, biszkopt z pewnością ładnie wyrośnie podczas pieczenia. Przekonasz się również, że sam przepis jest banalnie prosty i nie potrzeba przy nim zbyt dużo pracy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na idealny biszkopt

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.

Składniki:

  • 5 jajek

  • 3/4 szklanki cukru

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Obie mąki dokładnie przesiej do miski. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem na puszystą i sztywną masę. Powoli dodawaj pojedynczo żółtka do białek i dalej ubijaj. 

Placki z cukinii

Zaskakująco prosty przepis na placki z cukinii

CZYTAJ DALEJ

Mąki dodaj do masy jajecznej. Zrób to bardzo ostrożnie, aby nie zniweczyć całej pracy włożonej w ubijanie piany. Wymieszaj całość dokładnie i delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką, aż składniki się połączą. 

Tortownice wyłóż pergaminem i wylej na niego ciasto. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut. Po tym czasie uderz ciastem o blat 2, 3 razy, odłóż w bezpieczne miejsce i zaczekaj, aż całkowicie przestygnie. Biszkopt jest gotowy po ostygnięciu. 

Biszkopt

Źródło: canva/antpkr, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: mojewypieki.com

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >