Co robić, gdy biszkopt nie wyrasta po upieczeniu?
Biszkopt nie zawsze udaje się upiec tak, jak byśmy chcieli. Najgorszą wpadką jest sytuacja, gdy biszkopt nie chce urosnąć podczas pieczenia. Podstawą jest odpowiednie przygotowanie ciasta i uniknięcie kilku błędów.
Po pierwsze należy odpowiednio odmierzyć składniki. Po drugie bardzo istotny jest rodzaj mąki - najlepsza to mąka pszenna. Nie wolno również przebić piany z białek. Bardzo ważne jest delikatne wprowadzenie jej do reszty składników.
Jeśli zachowasz powyższe kryteria, biszkopt z pewnością ładnie wyrośnie podczas pieczenia. Przekonasz się również, że sam przepis jest banalnie prosty i nie potrzeba przy nim zbyt dużo pracy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na idealny biszkopt
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Obie mąki dokładnie przesiej do miski. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem na puszystą i sztywną masę. Powoli dodawaj pojedynczo żółtka do białek i dalej ubijaj.
Mąki dodaj do masy jajecznej. Zrób to bardzo ostrożnie, aby nie zniweczyć całej pracy włożonej w ubijanie piany. Wymieszaj całość dokładnie i delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką, aż składniki się połączą. Tortownice wyłóż pergaminem i wylej na niego ciasto. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut. Po tym czasie uderz ciastem o blat 2, 3 razy, odłóż w bezpieczne miejsce i zaczekaj, aż całkowicie przestygnie. Biszkopt jest gotowy po ostygnięciu.
Źródło: canva/antpkr, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojewypieki.com