Co roku na Wielkanoc robię pieczony schab z przepisu Strzelczyka. Ten owoc doskonale podkreśla jego smak
Koniecznie poznaj przepis Tomasza Strzelczyka na pieczeń ze schabu. Owocowy dodatek sprawi, że będzie wyśmienita. Poznaj przepis i zrób ją na Wielkanoc. Rodzina będzie zachwycona.
Kolejny świetny przepis od Strzelczyka
Tomasz Strzelczyk to niekwestionowany autorytet wśród kucharzy zajmujących się mięsem. Jego przepisy są sprawdzone, a w dodatku zawsze się udają. Tym razem znany kucharz pokazał, jak przyrządzić wyśmienity schab z jabłkami.
Jego przepis jest łatwy w przygotowaniu. Z nim nie spędzisz wielu godzin w kuchni, a w dodatku efekt spodoba się twoim gościu. Zobacz, jak Strzelczyk robi pieczony schab, i zrób go tam samo.
Najważniejsze są składniki
Jak w każdym przepisie najważniejsze są składniki. Ich świeżość odpowiada nie tylko za smak, ale też za to, że nie narazimy się na problemy zdrowotne. W tym przepisie istotne jest przede wszystkim mięso. Dlatego zadbaj, aby było świeże i dobrej jakości. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej.
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 10 g czerwonego pieprzu
- 10 g czarnego pieprzu
- 10 g soli morskiej
- 8 ząbków czosnku
- 3 małe cebule
- 30 g masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml wody
- 2 liście laurowe
- 4 jabłka
- 30 g miodu
- oliwa
- świeży tymianek
- sól
Przepis na pieczony schab
Schab zwiąż sznurkiem. W moździerzu rozbij czerwony i czarny pieprz oraz sól morską. Świeży tymianek drobno posiekaj. Wymieszaj go razem z rozbitymi przyprawami.
Schab polej oliwą, a następnie obtocz go w przygotowanych chwilę wcześniej przyprawach. Na blachę do pieczenia połóż ząbki czosnku, liście laurowe, 2 przekrojone na pół cebule w łupinach, masło oraz wlej wino i wodę.
Schab ułóż na blaszce. Piecz go w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku z termoobiegiem przez 20 minut. Po upieczeniu zostaw go w nieotwartym piekarniku przez 45 minut.
W trakcie pieczenia przygotowuj dodatek w postaci jabłek. W tym celu pokrój je w ćwiartki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Kiedy się rozgrzeje, dodaj jabłka. Wsyp odrobinę soli, pieprzu oraz świeżego tymianku. Do podsmażanych jabłek dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz miód. Kiedy wszystkie składniki się zarumienią, zaprzestań smażenia.
Ze schabu ściągnij sznurek i pokój go na dosyć grube plastry. Podawaj z podsmażonymi jabłkami oraz cebulą i gotowe. Sprawdź, jakie polskie ciasto jest najlepsze na świecie oraz dowiedz się, jak poprawnie gotować makaron .