Smakosze.pl Przepisy Co roku na Wielkanoc robię pieczony schab z przepisu Strzelczyka. Ten owoc doskonale podkreśla jego smak
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Co roku na Wielkanoc robię pieczony schab z przepisu Strzelczyka. Ten owoc doskonale podkreśla jego smak

16 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Koniecznie poznaj przepis Tomasza Strzelczyka na pieczeń ze schabu. Owocowy dodatek sprawi, że będzie wyśmienita. Poznaj przepis i zrób ją na Wielkanoc. Rodzina będzie zachwycona.

Kolejny świetny przepis od Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk to niekwestionowany autorytet wśród kucharzy zajmujących się mięsem. Jego przepisy są sprawdzone, a w dodatku zawsze się udają. Tym razem znany kucharz pokazał, jak przyrządzić wyśmienity schab z jabłkami.

Jego przepis jest łatwy w przygotowaniu. Z nim nie spędzisz wielu godzin w kuchni, a w dodatku efekt spodoba się twoim gościu. Zobacz, jak Strzelczyk robi pieczony schab, i zrób go tam samo.

schab.jpg
Fot. Canva/Lcc54613
Odkąd mam ten przepis nie kupuję już bułek w sklepie. Nie ma szans, że coś nie wyjdzie

Najważniejsze są składniki

Jak w każdym przepisie najważniejsze są składniki. Ich świeżość odpowiada nie tylko za smak, ale też za to, że nie narazimy się na problemy zdrowotne. W tym przepisie istotne jest przede wszystkim mięso. Dlatego zadbaj, aby było świeże i dobrej jakości. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 10 g czerwonego pieprzu
  • 10 g czarnego pieprzu
  • 10 g soli morskiej
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 małe cebule
  • 30 g masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 jabłka
  • 30 g miodu
  • oliwa
  • świeży tymianek
  • sól

Przepis na pieczony schab

Schab zwiąż sznurkiem. W moździerzu rozbij czerwony i czarny pieprz oraz sól morską. Świeży tymianek drobno posiekaj. Wymieszaj go razem z rozbitymi przyprawami.

Schab polej oliwą, a następnie obtocz go w przygotowanych chwilę wcześniej przyprawach. Na blachę do pieczenia połóż ząbki czosnku, liście laurowe, 2 przekrojone na pół cebule w łupinach, masło oraz wlej wino i wodę.

Schab ułóż na blaszce. Piecz go w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku z termoobiegiem przez 20 minut. Po upieczeniu zostaw go w nieotwartym piekarniku przez 45 minut.

W trakcie pieczenia przygotowuj dodatek w postaci jabłek. W tym celu pokrój je w ćwiartki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Kiedy się rozgrzeje, dodaj jabłka. Wsyp odrobinę soli, pieprzu oraz świeżego tymianku. Do podsmażanych jabłek dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz miód. Kiedy wszystkie składniki się zarumienią, zaprzestań smażenia.

Ze schabu ściągnij sznurek i pokój go na dosyć grube plastry. Podawaj z podsmażonymi jabłkami oraz cebulą i gotowe. Sprawdź, jakie polskie ciasto jest najlepsze na świecie oraz dowiedz się, jak poprawnie gotować makaron .

szab z jabłkiem.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Ostatnio to moje ulubione kluski. Smakują lepiej od kopytek, podziękujesz za ten przepis
Siekam kapustę i łączę z tymi dodatkami. W chwilę mam obiad na cały weekend
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy