Co roku na Wszystkich Świętych robię tylko takie gołąbki. Goście je kochają przez 1 sztuczkę
To bardzo nietypowe gołąbki. Chociaż w składzie nie ma nic niezwykłego, zmiana metody przyrządzania radykalnie wpływa na efekt. Dzięki smażeniu zamiast pieczenia gołąbki mają zupełnie nowe oblicze.
Smażone gołąbki
Większość gołąbków , które lądują na naszych stołach, to mięso zawinięte w kapustę i duszone w sosie pomidorowym. Technika ta sprawia, że farsz dochodzi równomiernie, a kapusta przeciwdziała utracie wilgoci podczas gotowania . Gołąbki wychodzą wtedy bardzo delikatne.
Można jednak zastąpić tę technikę jej najprostszą alternatywą: smażeniem . Tak podaje się liście z mięsnym farszem w inspirowanej sajgonkami z azjatyckiej kuchni fusion . Kiedy usmażymy mięso w kapuście, nabiera ono dużo wyrazistszych walorów smakowych. Można podać je na Wszystkich Świętych, by zaskoczyć domowników i gości.
Gołąbki z patelni
Oczywiście warto pamiętać, że smażone gołąbki, choć inne i równie pyszne w smaku, są bardziej ciężkostrawne od klasycznych . Nie warto więc rezygnować z tradycyjnego przepisu , po który sięgnąć można na zmianę z tym. Smażenie gołąbków wymaga wcześniejszego ugotowania liści do miękkości, bardziej niż w wypadku gotowania.
Składniki
- ½ kg mięsa mielonego
- 1 główka kapusty
- 100 ml bulionu (lub wody)
- 500 g ryżu
- 1 cebula
- 40 ml koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- Cukier, sól, pieprz, olej do smażenia
Gołąbki na Wszystkich Świętych
Kapustę dzielimy na liście. Z dużych wykrawamy głąbiaste części. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy, wkładamy liście o gotujemy do miękkości, a następnie delikatnie wyjmujemy i studzimy liście.
Ryż bez płukania wrzucamy do osolonego wrzątku . Gotujemy do lekkiego rozgotowania. Odlewamy i studzimy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso mielone i smażymy przez chwilę. Przekładamy je do miski.
Do miski dodajemy ryż, przyprawiamy solą i pieprzem. Mięsny farsz zawijamy w gołąbki. Na patelni znów rozgrzewamy olej.
Gołąbki układamy na gorącej patelni i smażymy do zrumienienia ze wszystkich stron . Zmniejszamy moc palnika, nakrywamy patelnię i smażymy przez ok. 10 minut .
Do rondelka wrzucamy masło. Kiedy się rozpuści, dodajemy mąkę. Podsmażamy przez chwilę , a następnie powoli dodajemy bulion. Mieszamy i gotujemy, aż sos dobrze się rozprowadzi i zgęstnieje. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy do połączenia składników w sos. Tym polewamy gorące gołąbki.
Wypróbuj też przepis na sytą zupę fasolową i sprawdź, w którym dyskoncie najlepiej płacą pracownikom .