Smakosze.pl Przepisy Co roku na Wszystkich Świętych robię tylko takie gołąbki. Goście je kochają przez 1 sztuczkę
Fot. Shutterstock/Julie208

Co roku na Wszystkich Świętych robię tylko takie gołąbki. Goście je kochają przez 1 sztuczkę

30 października 2024

To bardzo nietypowe gołąbki. Chociaż w składzie nie ma nic niezwykłego, zmiana metody przyrządzania radykalnie wpływa na efekt. Dzięki smażeniu zamiast pieczenia gołąbki mają zupełnie nowe oblicze.

Smażone gołąbki

Większość gołąbków , które lądują na naszych stołach, to mięso zawinięte w kapustę i duszone w sosie pomidorowym. Technika ta sprawia, że farsz dochodzi równomiernie, a kapusta przeciwdziała utracie wilgoci podczas gotowania . Gołąbki wychodzą wtedy bardzo delikatne.

Można jednak zastąpić tę technikę jej najprostszą alternatywą: smażeniem . Tak podaje się liście z mięsnym farszem w inspirowanej sajgonkami z azjatyckiej kuchni fusion . Kiedy usmażymy mięso w kapuście, nabiera ono dużo wyrazistszych walorów smakowych. Można podać je na Wszystkich Świętych, by zaskoczyć domowników i gości.

surowe gołąbki

Seniorzy powinni jeść ziemniaki tylko tak. Wyciągną z nich to co najlepsze

Gołąbki z patelni

Oczywiście warto pamiętać, że smażone gołąbki, choć inne i równie pyszne w smaku, są bardziej ciężkostrawne od klasycznych . Nie warto więc rezygnować z tradycyjnego przepisu , po który sięgnąć można na zmianę z tym. Smażenie gołąbków wymaga wcześniejszego ugotowania liści do miękkości, bardziej niż w wypadku gotowania.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 główka kapusty
  • 100 ml bulionu (lub wody)
  • 500 g ryżu
  • 1 cebula
  • 40 ml koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • Cukier, sól, pieprz, olej do smażenia

Gołąbki na Wszystkich Świętych

Kapustę dzielimy na liście. Z dużych wykrawamy głąbiaste części. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy, wkładamy liście o gotujemy do miękkości, a następnie delikatnie wyjmujemy i studzimy liście.

Ryż bez płukania wrzucamy do osolonego wrzątku . Gotujemy do lekkiego rozgotowania. Odlewamy i studzimy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso mielone i smażymy przez chwilę. Przekładamy je do miski.

Do miski dodajemy ryż, przyprawiamy solą i pieprzem. Mięsny farsz zawijamy w gołąbki. Na patelni znów rozgrzewamy olej.

Gołąbki układamy na gorącej patelni i smażymy do zrumienienia ze wszystkich stron . Zmniejszamy moc palnika, nakrywamy patelnię i smażymy przez ok. 10 minut .

Do rondelka wrzucamy masło. Kiedy się rozpuści, dodajemy mąkę. Podsmażamy przez chwilę , a następnie powoli dodajemy bulion. Mieszamy i gotujemy, aż sos dobrze się rozprowadzi i zgęstnieje. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy do połączenia składników w sos. Tym polewamy gorące gołąbki.

Wypróbuj też przepis na sytą zupę fasolową i sprawdź, w którym dyskoncie najlepiej płacą pracownikom .

smażone gołąbki

Wrzucam kluski i grzyby na patelnię, a potem zalewam śmietaną. To najlepszy obiad na jesień
Zagotuj wodę na patelni i wlej mleko skondensowane. Szkoda, że tej sztuczki nie poznałem wcześniej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy