Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Seniorzy powinni jeść ziemniaki tylko tak. Wyciągną z nich to co najlepsze
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 29.10.2024 21:14

Seniorzy powinni jeść ziemniaki tylko tak. Wyciągną z nich to co najlepsze

obieranie ziemniaka
Fot. Shutterstock/Only_NewPhoto

Wszyscy znamy hasło „tysiąc potraw z ziemniaków”. Jednak które z tysiąca są najlepsze dla zdrowia? Dietetycy wskazują, jak powinny jadać ziemniaki zwłaszcza osoby o wrażliwszym układzie trawiennym.

Zdrowe ziemniaki

Nasze babcie namawiały nas zawsze „zjedz mięsko, ziemniaczki możesz zostawić”. Była to dobra rada, kiedy – kierowane raczej babcinym sercem niż świadomością dietetyczną – nakładały nam kopy warzywa, które Francuzi nazywają ziemnym jabłkiem. Dlatego do ziemniaków przylgnęła łatka tuczącego zapychacza posiłku.

Jednak jako warzywo produkt ten jest sam w sobie niezwykle zdrowy, bogaty w odżywcze składniki. Przy 75 kaloriach w stu gramach nie są tuczące, jeśli nie zjemy ich w postaci tony frytek. Mają też ponad 2 g błonnika, i o ten błonnik właśnie się rozchodzi.

ziemniaki gotowane

Wrzucam kluski i grzyby na patelnię, a potem zalewam śmietaną. To najlepszy obiad na jesień

Ziemniaki i błonnik

Błonnik to nazwa substancji roślinnych, które nie są trawione przez nasz organizm. Ich nazwy nie brzmią może zachęcająco – są to pektyny, ligniny, gumy czy śluzy. Jednak ich znaczenie dla naszego trawienia jest ważne, a według nowszych badań zdaje się coraz bardziej kluczowe.

Szczególnym rodzajem błonnika jest zaś tzw. skrobia oporna. Część skrobii trawimy, ale tę oporną wydalamy bez trawienia. Ziemniaki, bogate w skrobię, są więc dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik  reguluje nasze procesy trawienne. A to oznacza, że osoby, których procesy trawienne powinny być przedmiotem szczególnej troski, powinny dostarczać go sobie możliwie dużo.

Ziemniaki dla seniorów

Ziemniaki po ugotowaniu stają się miękkie ze względu na kilka procesów. Jest wśród nich tzw. żelifikacja skrobii, czyli zamiana tego składnika w żelistą substancję. Dlatego, kiedy kartofle znów ostygną, robią się z powrotem nieco twardsze.

Jednak to właśnie po wystudzeniu następuje zmiana części zawartej w nich skrobii w skrobię oporną. Chłodniejsze ziemniaki są więc bogatsze w błonnik niż te gorące. Dlatego seniorzy, a także osoby, które dbają o odpowiednią ilość błonnika w diecie, powinny częściej jadać ziemniaki na zimno, choćby w postaci sałatki ziemniaczanej.

Wypróbuj też przepisy na boczek gotowany na patelni i pieczoną kiełbasę.

sałatka ziemniaczana