Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zagotuj wodę na patelni i wlej mleko skondensowane. Szkoda, że tej sztuczki nie poznałem wcześniej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 29.10.2024 18:27

Zagotuj wodę na patelni i wlej mleko skondensowane. Szkoda, że tej sztuczki nie poznałem wcześniej

Mleko skondensowane
Fot. YouTube/smaczny.tv

Nietypowy sposób na deserowe naleśniki, przygotowywane ze słodkiego mleka. Upraszcza ono i tak już prostą potrawę, ale przede wszystkim przepełnia ją słodyczą. Naleśniki takie są równie proste w przygotowaniu jak każde inne.

Naleśniki ze skondensowanego mleka

Skondensowane mleko to kuchenny pomocnik, a jednocześnie tradycyjny przysmak. Z zapomnienia przywraca go ten nietypowy przepis na naleśniki. Zagęszczone mleko należy oczywiście rozrzedzić, a następnie połączyć je z mąką.

Mleko to tradycyjny składnik naleśników. Choć te wyjdą nawet z wodą, to właśnie ono dodaje im puszystości. Naleśniki przyrządzone na skondensowanym mleku nie będą się nadawały oczywiście na obiadowe krokiety. Będą jednak całkiem niezłym deserem.

smażenie naleśników
fot. youtube.com/smacznytv
Weź pół jabłka i wetrzyj je w przednią szybę auta. Ta sztuczka powinna dostać medal

Naleśniki na deser

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Ich propozycja podania to naleśniki z czekoladą. Wystarczy gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dwiema łyżkami oleju albo podgrzać ją w mikrofalówce.

Składniki

  • 1 puszka 380 g mleka skondensowanego
  • 30 g mąki
  • 1 jajko
  • 25 ml oleju
  • Szczypta soli
  • Masło klarowane do smażenia

Proste naleśniki z mleka z puszki

Na patelni doprowadzamy do wrzenia 250 ml wody. Kiedy będzie powoli się gotować, dodajemy zawartość puszki mleka skondensowanego. Podgrzewając, mieszamy aż do połączenia składników.

Do masy dodajemy jajko i olej i dokładnie mieszamy rózgą. Na koniec dosypujemy mąkę i szczyptę soli. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy z palnika.

Na osobnej patelni rozgrzewamy cienką warstwę tłuszczu do smażenia. Chochlą wylewamy po łyżce ciasta i smażymy jak normalne naleśniki.

Wypróbuj też przepisy na kotleciki szu-szu i boczek gotowany na patelni.

gotowe naleśniki
fot. youtube.com/smacznytv