Zagotuj wodę na patelni i wlej mleko skondensowane. Szkoda, że tej sztuczki nie poznałem wcześniej
Nietypowy sposób na deserowe naleśniki, przygotowywane ze słodkiego mleka. Upraszcza ono i tak już prostą potrawę, ale przede wszystkim przepełnia ją słodyczą. Naleśniki takie są równie proste w przygotowaniu jak każde inne.
Naleśniki ze skondensowanego mleka
Skondensowane mleko to kuchenny pomocnik, a jednocześnie tradycyjny przysmak. Z zapomnienia przywraca go ten nietypowy przepis na naleśniki. Zagęszczone mleko należy oczywiście rozrzedzić, a następnie połączyć je z mąką.
Mleko to tradycyjny składnik naleśników. Choć te wyjdą nawet z wodą, to właśnie ono dodaje im puszystości. Naleśniki przyrządzone na skondensowanym mleku nie będą się nadawały oczywiście na obiadowe krokiety. Będą jednak całkiem niezłym deserem.
Weź pół jabłka i wetrzyj je w przednią szybę auta. Ta sztuczka powinna dostać medalNaleśniki na deser
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Ich propozycja podania to naleśniki z czekoladą. Wystarczy gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dwiema łyżkami oleju albo podgrzać ją w mikrofalówce.
Składniki
- 1 puszka 380 g mleka skondensowanego
- 30 g mąki
- 1 jajko
- 25 ml oleju
- Szczypta soli
- Masło klarowane do smażenia
Proste naleśniki z mleka z puszki
Na patelni doprowadzamy do wrzenia 250 ml wody. Kiedy będzie powoli się gotować, dodajemy zawartość puszki mleka skondensowanego. Podgrzewając, mieszamy aż do połączenia składników.
Do masy dodajemy jajko i olej i dokładnie mieszamy rózgą. Na koniec dosypujemy mąkę i szczyptę soli. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy z palnika.
Na osobnej patelni rozgrzewamy cienką warstwę tłuszczu do smażenia. Chochlą wylewamy po łyżce ciasta i smażymy jak normalne naleśniki.
Wypróbuj też przepisy na kotleciki szu-szu i boczek gotowany na patelni.