Co roku robię pesto z czosnku niedźwiedziego. Jest idealne do kanapek
Pesto to doskonały sposób, by zachować na później smaki świeżych ziół. Jedno z nich ma krótki sezon występowania i tak niezwykły smak, że chciałoby się używać go przez cały rok. Oto przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego.
Czosnek niedźwiedzi – sezon
Na wiosnę przypominamy sobie nagle, że czosnek to nie tylko palące ząbki biało-fioletowej bulwy, lecz także wersja, której liście są niezwykłą przyprawą . Smakiem przypominają nieco zwykły czosnek, ale są mniej aromatyczne, zwłaszcza, by tak rzec, w oddechu. Czosnek niedźwiedzi jest świetną przyprawą jako dodatek do sałatek czy wypieków.
Nazywane dzikim czosnkiem, czosnkiem cygańskim czy cebulą czarownic , warzywo to występuje dziko w lasach liściastych. W Polsce popularne jest zwłaszcza na południu, gdzie porasta dużymi łanami nawet zbocza gór. Pamiętać jednak trzeba koniecznie, że rosnący dziko czosnek jest pod ochroną i pod żadnym pozorem nie należy go zbierać.
Kupny czosnek niedźwiedzi
Na szczęście kupić można w sezonie czosnek z upraw albo samemu taki zasadzić. Przez cały rok możemy korzystać z dobrodziejstw suszonego czosnku . Ale żeby dłużej niż tylko na wiosnę cieszyć się bogatszym smakiem i aromatem, warto zakonserwować go w postaci pesto.
Składniki
- Pęczek czosnku niedźwiedziego
- 100 g orzechów (np. laskowych, włoskich, piniowych)
- 100 ml oleju wysokiej jakości lub oliwy
- 10 kropel soku z limonki
- Sól
Przygotowujemy pesto
Przepis na to pesto jest podobny jak w wypadku każdej innej pasty tego typu. Różnica może polegać na tym, że nie potrzeba do tej wersji dodawać już… czosnku. Liście siekamy lub rwiemy na mniejsze kawałki , które zmieszczą się do naczynia blendera. Orzechy dobrze prażymy na suchej patelni.
Całość zalewamy oliwą w naczyniu blendera i dokładnie miksujemy. Oliwę warto wlewać powoli, by w miarę potrzeby zatrzymać dodawanie, kiedy pesto osiągnie odpowiednią gęstość . Sok z limonki i sól dodajemy do smaku.
Pesto nakładamy do wyparzonego słoiczka, by szczelnie go wypełniał, a na wierzch nalewamy warstwę oliwy, która dodatkowo uszczelni naszą konserwę . Przechowujemy w lodówce.
Wypróbuj też przepisy na sycącą zupę fasolową i doskonałą focaccię na kolację .