Smakosze.pl Przepisy Co roku robię pesto z czosnku niedźwiedziego. Jest idealne do kanapek
fot. Canva

Co roku robię pesto z czosnku niedźwiedziego. Jest idealne do kanapek

17 kwietnia 2024

Pesto to doskonały sposób, by zachować na później smaki świeżych ziół. Jedno z nich ma krótki sezon występowania i tak niezwykły smak, że chciałoby się używać go przez cały rok. Oto przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego.

Czosnek niedźwiedzi – sezon

Na wiosnę przypominamy sobie nagle, że czosnek to nie tylko palące ząbki biało-fioletowej bulwy, lecz także wersja, której liście są niezwykłą przyprawą . Smakiem przypominają nieco zwykły czosnek, ale są mniej aromatyczne, zwłaszcza, by tak rzec, w oddechu. Czosnek niedźwiedzi jest świetną przyprawą jako dodatek do sałatek czy wypieków.

Nazywane dzikim czosnkiem, czosnkiem cygańskim czy cebulą czarownic , warzywo to występuje dziko w lasach liściastych. W Polsce popularne jest zwłaszcza na południu, gdzie porasta dużymi łanami nawet zbocza gór. Pamiętać jednak trzeba koniecznie, że rosnący dziko czosnek jest pod ochroną i pod żadnym pozorem nie należy go zbierać.

rosnący czosnek niedźwiedzi
fot. Canva
W Milionerach padło pytanie za 250 tys o ciastko z biszkoptu. Młodzież mogłaby mieć z nim problem

Kupny czosnek niedźwiedzi

Na szczęście kupić można w sezonie czosnek z upraw albo samemu taki zasadzić. Przez cały rok możemy korzystać z dobrodziejstw suszonego czosnku . Ale żeby dłużej niż tylko na wiosnę cieszyć się bogatszym smakiem i aromatem, warto zakonserwować go w postaci pesto.

Składniki

  • Pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 100 g orzechów (np. laskowych, włoskich, piniowych)
  • 100 ml oleju wysokiej jakości lub oliwy
  • 10 kropel soku z limonki
  • Sól

Przygotowujemy pesto

Przepis na to pesto jest podobny jak w wypadku każdej innej pasty tego typu. Różnica może polegać na tym, że nie potrzeba do tej wersji dodawać już… czosnku. Liście siekamy lub rwiemy na mniejsze kawałki , które zmieszczą się do naczynia blendera. Orzechy dobrze prażymy na suchej patelni.

Całość zalewamy oliwą w naczyniu blendera i dokładnie miksujemy. Oliwę warto wlewać powoli, by w miarę potrzeby zatrzymać dodawanie, kiedy pesto osiągnie odpowiednią gęstość . Sok z limonki i sól dodajemy do smaku.

Pesto nakładamy do wyparzonego słoiczka, by szczelnie go wypełniał, a na wierzch nalewamy warstwę oliwy, która dodatkowo uszczelni naszą konserwę . Przechowujemy w lodówce.

Wypróbuj też przepisy na sycącą zupę fasolową i doskonałą focaccię na kolację .

słoiczek pesto
fot. Canva
Wszyscy robią miód z mniszka, a ja stawiam na ocet. Trudno streścić zalety w jednym zdaniu
Ten przepis na ciasto z rabarbarem jest w mojej rodzinie do pokoleń. Robię je co roku o tej porze
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy