Smakosze.pl Przepisy Co roku w maju dodaję go do mielonych. Najlepszy jest prosto z ogródka
Fot. Canva/tgchan

Co roku w maju dodaję go do mielonych. Najlepszy jest prosto z ogródka

26 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

W maju dodaję do kotletów mielonych niepozorny składnik z mojego ogródka. Idealnie podkręca ich smak. Jestem ciekawy, czy Wam ten kulinarny eksperyment również przypadnie do gustu.

Kotlety mielone to już klasyka

Kotlety mielone, obok schabowych to klasyka polskiej kuchni. Wielu nie wyobraża sobie bez nich obiadu i nie ma się, co dziwić, bo odpowiednio przyrządzone smakują wybornie. Nie każdy jednak wie, że mogą smakować jeszcze lepiej.

Od dłuższego czasu do masy na kotlety mielone dodaję jeden składnik. Nadaje on niezwykłego aromatu, ale też lekkości. Co najważniejsze ten prosty dodatek odmieni smak tradycyjnego dania. Dlatego czym prędzej poznaj, czym on dokładnie jest i nie przyrządzaj kotletów inaczej. Więcej o dodatku dowiesz się w dalszej części artykułu.

szczypior.jpg
Fot. Canva/graffera
W życiu nie jadłam lepszej pieczonej cukinii. Zalana tym sosem smakuje jak marzenie

Nie może zabraknąć tego składnika

Maj to miesiąc, w którym w sklepach i na targach mamy wysyp młodych warzyw i pierwszych owoców. To także w tym miesiącu pojawia się pierwszy, młody szczypiorek. Jak się okazuje to najlepszy dodatek do kotletów mielonych. Można zastąpić nim cebulę, dzięki czemu będą znacznie lżejsze, a przede wszystkim smaczniejsze. Oprócz szczypiorku będziesz potrzebować także innych składników. Wszystkie znajdziesz na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a później zapoznaj się z przepisem i wypróbuj go sama.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 jajko
  • 10 g musztardy
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól

Przepis na kotlety mielone

Szczypior dokładnie umyj i osusz. Następnie drobno go posiekaj. Do dużej miski przełóż mięso i wsyp szczypior. Wbij jajko i dodaj musztardę, pieprz i sól. Wsyp odrobinę bułki tartej. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.

Następnie z otrzymanej masy uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na nim kotlety i smaż je z dwóch stron do momentu zarumienienia na brązowo. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu i podawaj na obiad. Sprawdź, jak Wachowicz przechowuje koperek oraz dowiedz się, dlaczego ekspertka krytykuje dietę Lewandowskiej .

mielone smażenie.jpg
Fot. Canva/Alexaner's Images
Nigdy nie jadłam pyszniejszych naleśników. Tę sztuczkę pokazała mi zaprzyjaźniona kucharka
Przepis na tę lemoniadę dostałem od sąsiadki. Idealnie orzeźwia dzięki 1 dodatkowi
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy