Smakosze.pl Dieta Co się dzieje z organizmem, gdy pijemy herbatę z pokrzywy? Mało kto ma świadomość
Fot. Canva/jirkajec

Co się dzieje z organizmem, gdy pijemy herbatę z pokrzywy? Mało kto ma świadomość

4 sierpnia 2024

Jeden z najpowszechniejszych polskich chwastów jest zdrowotną bombą o niezwykłych właściwościach. Warto regularnie wracać do herbaty z pokrzyw. Dzięki niej niskim kosztem można zagwarantować sobie poprawę zdrowia.

Jadalna pokrzywa

Pokrzywa rośnie na naszych polach, łąkach i w lasach w takiej obfitości, że niektórzy uważają, że jest jej aż za dużo. Nie lubimy jej, bo pod liśćmi pokrzywy czają się włoski z pęcherzykami kwasu mrówkowego , który nieprzyjemnie drażni naszą skórę. A jednak – co zrobilibyśmy bez tego niezwykłego zielska?

Oto, czego na pewno byśmy nie zrobili: naparu, zup ani sałatek. Odkrycie, że pokrzywa jest jadalna i jak rozbroić jej porażający jad, wymagało zapewne odwagi. Ale kiedy już to mamy, jesteśmy bogatsi o nowy smak. Zwłaszcza że pokrzywa – w przeciwieństwie do wielu innych jadanych przez nas chwastów, ma bardzo ciekawy i niepowtarzalny aromat.

krzew pokrzywy
Fot. Canva
Malinowa chmurka bez pieczenia znika tego samego dnia. Wszystko przez 1 składnik

Zdrowa herbata z pokrzyw

Dziś najpopularniejszą formą, w jakiej spożywamy pokrzywę, jest herbata . Wrzątkiem można zalać świeże liście albo susz domowy czy kupiony w sklepie zielarskim. Czy warto? Jak najbardziej. Pokrzywa ma bowiem wiele niezwykłych właściwości.

Po pierwsze, pokrzywa jest źródłem witamin B, C i K w naszej diecie . Poprawia więc krzepliwość krwi i gojenie ran . Prócz witamin ma też minerały. Dzięki niej uzupełniamy żelazo, jod, fosfor, magnez, potas i wapń. Napar z pokrzywy jest więc wsparciem choćby w leczeniu anemii i gojeniu niewielkich ran.

Pokrzywa i jej niezwykłe właściwości

Dodatkowo pokrzywa pomaga zwalczać infekcje (a także poprawia odporność organizmu) dzięki glikozydom flawonoidowym. Łagodzi bóle stawów , reumatyczne, urazów sportowych czy te związane ze zwyrodnieniami. Reguluje też pracę gruczołów, układu trawiennego i wydalniczego – działa moczopędnie, zapobiega problemom z prostatą, pomaga regulować poziom cholesterolu. Co ciekawe, jej składniki będące pochodnymi tyrozyny mają właściwości przeciwhistaminowe. Oznacza to, że pomagają zwalczyć objawy alergii – katar, zapalenie spojówek, nieżyt nosa czy, nomen omen, pokrzywkę.

Pokrzywę wykorzystuje się także w kosmetyce. Znamy przecież szampony czy odżywki pokrzywowe. Ale także picie naparu z tej rośliny pomaga poprawić kondycję włosów i paznokci i zadbać o skórę. Warto pamiętać, że świeże liście pokrzywy mają więcej właściwości niż ususzone . Pokrzywę zbieramy więc – zwłaszcza jej młode liście – a następnie rozbrajamy z piekącego kwasu, przeciągając po liściach w rękawiczkach. Samo zalanie liści wrzątkiem też pomaga pozbyć się szczypania.

Wypróbuj też przepis na racuchy z serkiem wiejskim i poznaj kluczowy składnik aromatycznego rosołu .

siekanie pokrzywy
Fot. Canva
Tarte buraczki z tym dodatkiem smakują jeszcze lepiej. Co roku robię więcej niż jedną porcję
Zamówili catering od Lewandowskiej. Powiedzieli wprost, co myślą
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy