Cudowny przepis na leniwe kluski z 1895 roku. Do tej pory nie wymyślono nic lepszego
Kluski leniwe są smaczne i sycące. Z prostym przepisem z 1895 roku przygotujecie je w zaledwie kilka minut z kilku podstawowych składników. Będą idealne na słodką kolację czy podwieczorek. Musicie spróbować.
Przepis na znakomite kluski leniwe
Słodkie, miękkie i rozpływające się w ustach — takie są kluski leniwe przygotowane z dawnego przepisu. Polane masłem z dodatkiem karmelizowanego cukru i rumianej bułki stanowią nie lada rarytas. Skuszą nawet wybrednych.
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego
- 4 duże jaja
- 100-150 g mąki pszennej
- 15 g masła
Do podania (opcja):
- cukier
- stopione masło, najlepiej klarowane
- bułka tarta
Jak zrobić kluski leniwe? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Pierwsze ubijamy na sztywną pianę. Do drugich dodajemy pokruszony twaróg i masło, po czym rozcieramy, aż uzyskamy jednolitą masę. Wtedy wsypujemy mąkę pszenną — około 10 łyżek.
Łączymy wszystko, a potem jeszcze dodajemy pianę i mieszamy. Zagniatamy na stolnicy, w razie potrzeby posypując jej powierzchnię dodatkową mąką. Uważajmy jednak, by nie dodać zbyt dużo tego składnika, bo kluski leniwe wyjdą twarde.
Z ciasta tworzymy długi wałek, spłaszczamy go i tniemy skośnie, tworząc niewielkie kawałki. Kluski leniwe gotujemy w osolonym wrzątku do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.
Wskazówka: jeśli chcemy, aby kluski były poznawione laktozy, użyjmy tofu naturalnego i margaryny. Sojowy wyrób uprzednio należy dobrze odcisnąć, by uformowane kluski leniwe się nie rozpadły.
Jak podać kluski leniwe?
Do smakołyku z twarogu idealnie pasuje podsmażona na maśle klarowanym bułka tarta z odrobiną cukru. Szybki deser można wzbogacić świeżymi owocami i orzechami, by był jeszcze bardziej bogaty.
Na naszej znajdziecie inne przepisy na kluski. Sprawdźcie jak wykonać znakomite kopytka z sezonowym składnikiem , czyli bobem. Być może skusi was też prosta receptura na cepeliny , czyli kluski ziemniaczane z mięsem w środku.
Źródło: kuchennykredens