Smakosze.pl Przepisy Cudowny przepis na leniwe kluski z 1895 roku. Do tej pory nie wymyślono nic lepszego
canva/imagospot

Cudowny przepis na leniwe kluski z 1895 roku. Do tej pory nie wymyślono nic lepszego

18 czerwca 2023

Kluski leniwe są smaczne i sycące. Z prostym przepisem z 1895 roku przygotujecie je w zaledwie kilka minut z kilku podstawowych składników. Będą idealne na słodką kolację czy podwieczorek. Musicie spróbować.

Przepis na znakomite kluski leniwe

Słodkie, miękkie i rozpływające się w ustach — takie są kluski leniwe przygotowane z dawnego przepisu. Polane masłem z dodatkiem karmelizowanego cukru i rumianej bułki stanowią nie lada rarytas. Skuszą nawet wybrednych.

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 4 duże jaja
  • 100-150 g mąki pszennej
  • 15 g masła

Do podania (opcja):

  • cukier
  • stopione masło, najlepiej klarowane
  • bułka tarta
Cukinia po indyjsku bije na głowę inne przetwory. Wyrazista zalewa jest hitem

Jak zrobić kluski leniwe? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Pierwsze ubijamy na sztywną pianę. Do drugich dodajemy pokruszony twaróg i masło, po czym rozcieramy, aż uzyskamy jednolitą masę. Wtedy wsypujemy mąkę pszenną — około 10 łyżek.

Łączymy wszystko, a potem jeszcze dodajemy pianę i mieszamy. Zagniatamy na stolnicy, w razie potrzeby posypując jej powierzchnię dodatkową mąką. Uważajmy jednak, by nie dodać zbyt dużo tego składnika, bo kluski leniwe wyjdą twarde.

Z ciasta tworzymy długi wałek, spłaszczamy go i tniemy skośnie, tworząc niewielkie kawałki. Kluski leniwe gotujemy w osolonym wrzątku do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.

Wskazówka: jeśli chcemy, aby kluski były poznawione laktozy, użyjmy tofu naturalnego i margaryny. Sojowy wyrób uprzednio należy dobrze odcisnąć, by uformowane kluski leniwe się nie rozpadły.

Jak podać kluski leniwe?

Do smakołyku z twarogu idealnie pasuje podsmażona na maśle klarowanym bułka tarta z odrobiną cukru. Szybki deser można wzbogacić świeżymi owocami i orzechami, by był jeszcze bardziej bogaty.

Na naszej znajdziecie inne przepisy na kluski. Sprawdźcie jak wykonać znakomite kopytka z sezonowym składnikiem , czyli bobem. Być może skusi was też prosta receptura na cepeliny , czyli kluski ziemniaczane z mięsem w środku.

Twaróg na kluski leniwe.png
canva/SarapulSar38

Źródło: kuchennykredens

Zapomnij o kapuśniaku. Okrasa przypomniał przepis na „parzybrodę”
Najtańszego schabowego w Polsce można zjeść w Toruniu. Cena tak niska, że ciężko uwierzyć
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy