Zapomnij o kapuśniaku. Okrasa przypomniał przepis na „parzybrodę”
Żaden kapuśniak nie będzie tak smaczny, jak parzybroda, czyli wielkopolska zupa z kapusty. Karol Okrasa pokazał jak ją przygotować. Przepis nie jest skomplikowany i warto go wypróbować, bo danie zachwyca smakiem.
Przepis na regionalną zupę z kapusty
Kapuśniak można z powodzeniem zastąpić regionalnym przysmakiem, czyli parzybrodą. Pełne wiosennych warzyw i mięsnego aromatu danie skusi nawet wybrednych domowników, a zrobicie je w kilka chwil.
Składniki:
- 3 litry wody
- 400 g żeberek wieprzowych
- 300 g wędzonego boczku
- 1 główka białej kapusty
- 500 g ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 1 większa cebula
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 10 mąki pszennej
- 25 g smalcu
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić regionalną zupę z kapusty?
Zaczynamy od ugotowania wywaru na żeberkach. Mięso umieszczamy w garnku wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez godzinę na niewielkim ogniu, usuwając szumy z powierzchni płynu.
Po tym czasie wyjmujemy żeberka, a wrzucamy oczyszczone i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew bez skórki pociętą na plasterki. Przyrządzamy przez 15 minut, w międzyczasie krojąc kapustę w długie, nieregularne paski. Wrzucamy je do wywaru wraz z odłożonymi żeberkami.
Doprawiamy majerankiem. Boczek pozbawiamy skóry, a jej kawałki wrzucamy do gotującej się zupy. Resztę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu do zrumienienia.
Wrzucamy posiekana cebulę i kontynuujemy przyrządzanie, aż warzywo się zeszkli. Wsypujemy mąkę, a gdy zgubi swój surowy zapach, zawartość naczynia przenosimy do zupy z kapusty. Dokładnie rozprowadzamy i doprawiamy.
Jak podać parzybrodę?
Zupę z kapusty serwujemy na ciepło z ugotowanymi w osolonym wrzątku ziemniakami oraz kawałkami mięsa z żeberek. Możemy oprószyć pieprzem.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne zupy. Sprawdźcie jak zrobić sycąca i rozgrzewającą pomidorową z soczewicą. Być może skusi was zupa z kapusty czerwonej — wygląda i smakuje znakomicie.
Źróło: kuchnialidla.pl