Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o kapuśniaku. Okrasa przypomniał przepis na „parzybrodę”

Zapomnij o kapuśniaku. Okrasa przypomniał przepis na „parzybrodę”

Zupa z kapusty
canva/vikif; Screen z filmu na kanale KuchniaLidla.pl

Żaden kapuśniak nie będzie tak smaczny, jak parzybroda, czyli wielkopolska zupa z kapusty. Karol Okrasa pokazał jak ją przygotować. Przepis nie jest skomplikowany i warto go wypróbować, bo danie zachwyca smakiem.
 

Przepis na regionalną zupę z kapusty

Kapuśniak można z powodzeniem zastąpić regionalnym przysmakiem, czyli parzybrodą. Pełne wiosennych warzyw i mięsnego aromatu danie skusi nawet wybrednych domowników, a zrobicie je w kilka chwil.

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 300 g wędzonego boczku
  • 1 główka białej kapusty
  • 500 g ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 1 większa cebula
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 10 mąki pszennej
  • 25 g smalcu
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Najtańszego schabowego w Polsce można zjeść w Toruniu. Cena tak niska, że ciężko uwierzyć

Jak zrobić regionalną zupę z kapusty?

Zaczynamy od ugotowania wywaru na żeberkach. Mięso umieszczamy w garnku wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez godzinę na niewielkim ogniu, usuwając szumy z powierzchni płynu.

Po tym czasie wyjmujemy żeberka, a wrzucamy oczyszczone i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew bez skórki pociętą na plasterki. Przyrządzamy przez 15 minut, w międzyczasie krojąc kapustę w długie, nieregularne paski. Wrzucamy je do wywaru wraz z odłożonymi żeberkami.

Doprawiamy majerankiem. Boczek pozbawiamy skóry, a jej kawałki wrzucamy do gotującej się zupy. Resztę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu do zrumienienia.

Wrzucamy posiekana cebulę i kontynuujemy przyrządzanie, aż warzywo się zeszkli. Wsypujemy mąkę, a gdy zgubi swój surowy zapach, zawartość naczynia przenosimy do zupy z kapusty. Dokładnie rozprowadzamy i doprawiamy.

Jak podać parzybrodę?

Zupę z kapusty serwujemy na ciepło z ugotowanymi w osolonym wrzątku ziemniakami oraz kawałkami mięsa z żeberek. Możemy oprószyć pieprzem.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne zupy. Sprawdźcie jak zrobić sycąca i rozgrzewającą pomidorową z soczewicą. Być może skusi was zupa z kapusty czerwonej — wygląda i smakuje znakomicie.

Zupa z kapusty jest pyszna.png
canva/minadezhda

Źróło: kuchnialidla.pl