Smakosze.pl Przepisy Cukinia w zalewie musztardowej bije na głowę ogórki kiszone. Co roku robię jej więcej niż jedną porcję
Canva/Yana Tatevosian

Cukinia w zalewie musztardowej bije na głowę ogórki kiszone. Co roku robię jej więcej niż jedną porcję

20 lipca 2023

Cukinia to jedno z warzyw, po które chętnie sięgamy latem. Nadaje się na grilla, do sałatek i do przetworów. Warto zrobić pyszną cukinię w zalewie musztardowej. Jej smak przywoła zimą wspomnienia lata. Polecamy ten przepis na cukinię w wyjątkowym wydaniu.

Cukinia- coraz bardziej ją lubimy

Cukinia ma bardzo wiele odmian, podobnie jak zastosowań. To warzywo o delikatnym orzechowym smaku dostarcza nam też witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminy: A, C, K oraz B. Oprócz tego cukinia zawiera: potas, magnez i żelazo.

Jest warzywem niskokalorycznym i pełnym błonnika. Nie kumuluje w sobie metali ciężkich ani azotanów. Dlatego- śmiało można ją jeść na surowo. Doskonale nadaje się też do kiszenia i marynowania. Polecamy przepis na cukinię w zalewie musztardowej. Jest nawet lepsza od ogórków.

Nie ma lepszego przepisu na cukinię. Wystarczy ją zetrzeć i dodać kilka składników

Jak przyrządzić cukinię w zalewie musztardowej?

Składniki:

  • 2 ½ kg cukinii
  • 5 szklanek wody
  • 1 ½ szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 szklanka cukru
  • słoiczek musztardy miodowej
  • 4 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól i gotujemy. Zmniejszamy ogień i dodajemy dwa rodzaje musztardy i ocet. Wszystko dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Cukinie myjemy, osuszamy i obieramy. Kroimy w grube paski i układamy w słoikach.

Do słoików wkładamy przyprawy, zalewamy zimną zalewą i zakręcamy. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni i słoiki wstawiamy na 20 minut. Wyjmujemy je po tym czasie i odstawiamy do ostygnięcia.

Cukinia w zalewie musztardowej, czyli kulinarny hit

Cukinia w zalewie musztardowej pasuje doskonale jako dodatek do dań obiadowych, przekąsek i jako coś do pochrupania. Na taką cukinię musimy poczekać kilka dni po jej przyrządzeniu . Będzie idealna na zakończenie sezonu cukiniowego i jesień. Jej smak jest wyjątkowy- podkręca go mieszanka dwóch musztard.

Natomiast musztarda z całymi ziarnami gorczycy nadaje cukinii ostrości. Miód ją delikatnie łagodzi i dodaje pysznej miodowej słodyczy. Przygotowanie cukinii w zalewie musztardowej nie jest zbyt trudne i nie zajmuje wiele czasu. Taka cukinia smakuje rewelacyjnie. Pisaliśmy o pysznym przepisie na surówkę z cukinii. Podawaliśmy jak zrobić kotlety z cukinii.

cukinia marynowana
Canva/Aneta_Gu

Źródło: mniammniam.com

Kotlety schabowe wychodzą twarde? Musiałaś zapomnieć o najważniejszej zasadzie, jest kluczowa
Nie wyrzucaj skórek po arbuzie. Pokrój je i wstaw do piekarnika. Nie uwierzysz co się stanie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy