Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie wyrzucaj skórek po arbuzie. Pokrój je i wstaw do piekarnika. Nie uwierzysz co się stanie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.07.2023 08:21

Nie wyrzucaj skórek po arbuzie. Pokrój je i wstaw do piekarnika. Nie uwierzysz co się stanie

arbuz w piekarniku
YouTube/@Asenaninmutfagi

Arbuz doskonale gasi pragnienie podczas upałów i orzeźwia. Jest soczysty, smaczny i wyjątkowo zdrowy. Jednak skórki po zjedzeniu arbuza zwykle lądują w koszu. Możemy je wykorzystać. Wystarczy je pokroić i wstawić do piekarnika. 

Arbuz- jedz go nie tylko podczas upałów

Arbuz kojarzy nam się z pysznymi smakami lata. Po ten owoc chętnie sięgamy, gdy żar leje się z nieba. Arbuz nawadnia, orzeźwia i świetnie gasi pragnienie. Jest niskokaloryczny i polecany osobom, które dbają o linię. 

Arbuz jest prawdziwą bombą witaminową. Jedzenie tego pysznego owocu dostarcza nam witaminy C, A i witamin z grupy B. Oprócz tego arbuz zawiera też beta- karoten, wapń, fosfor, potas, magnez i liczne przeciwutleniacze. Co zrobić ze skórkami po arbuzie? Okazuje się, że nie są one bezużyteczne.

To najlepszy sposób na śniadanie. Syci na długo i pomaga zgubić zbędne kilogramy

Skórki z arbuza- nie muszą lądować w koszu na śmieci

Skórki z arbuza bogate są w witaminy A, C, a także potas i magnez. Warto pamiętać, że pestki z arbuza też są pełne wartości odżywczych. Znajdziemy w niej magnez, cynk, żelazo, witaminy z grupy B i nienasycone kwasy tłuszczowe. Skórka z arbuza zawiera mniej cukru niż miąższ tego owocu i więcej błonnika.

Skórka obniża też ciśnienie krwi, zawiera dużo błonnika, który dobroczynnie wpływa na układ trawienny. Polecamy przepis na wykorzystanie zdrowych skórek z arbuza. Teraz już nic nie zmarnujesz z tego zdrowego i pysznego owocu. 

Jak przygotować skórki z arbuza?

Składniki:

  • ½ arbuza
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 5 goździków
  • ½ łyżki masła
  • sok z ½ cytryny

Arbuza kroimy i wykrawamy miąższ. Skórki obieramy z ciemnej zielonej warstwy. Skórkę kroimy na nieduże kawałki i układamy na blasze. Zalewamy wodą, a piekarnik nastawiamy na 220 stopni na 50 minut. Skórkę wyjmujemy z piekarnika, sok odcedzamy, a skórki wrzucamy do miski. 

Cukier puder wsypujemy do garnka, wlewamy sok z arbuza, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Dodajemy masło i sok z cytryny. Wsypujemy skórkę z arbuza, wszystko gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Miąższ z arbuza wrzucamy do blendera i robimy koktajl. Skórki, które gotowaliśmy- zamykamy w słoiczkach. Będzie świetny na śniadanie lub jako sos do wypieków. Pisaliśmy o tym, że warto solić arbuza.  Radziliśmy, jak przygotować ogórki, by smakowały jak arbuz.

przetwory z arbuza
YouTube/@Asenaninmutfagi

Źródło: YouTube/@Asenaninmutfagi