Czekam cały rok żeby zrobić tę surówkę. Takiej nie widziałam w żadnej restauracji
Surówka jest stałym elementem dań głównych. Do jej przygotowania zawsze staram się wykorzystywać sezonowe warzywa. Jesienna opcja, na którą moi bliscy zawsze czekają, składa się z zaledwie kilku produktów. Smakiem jednak na głowę bije propozycje naszych ulubionych restauracji.
Pyszna i prosta surówka z dyni i cukinii
Jesień bez dyni i cukinii dla mnie nie istnieje. Choć oba warzywa zazwyczaj piecze się lub gotuje można je też z powodzeniem zajadać na surowo. Razem smakują znakomicie i trzeba im dać szansę.
Składniki:
- 200 g surowej dyni np. muszkatołowej
- 1 mała cukinia
- pół czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- 25 g majonezu np. wegańskiego
- 1 płaska łyżeczka chrzanu
- sól i pieprz w ilości do smaku
- koperek wedle uznania
Wykonanie warzywnego rarytasu jest proste i niemalże ekspresowe. Dowiedzcie się, jak ją zrobić, zapoznając się z instrukcją dostępną w dalszej części artykułu.
Jak zrobić surówka z dyni i cukinii? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynam od obrania dyni ze skórki i starcia jej na tarce o średnich oczkach. Wrzucam ją do miski , a następnie dodaję pokrojoną w niewielką kostkę paprykę. Cukinie kroję w słupki i również wrzucam do surówki.
Teraz dodaję posiekaną cebulkę. Lubię ją dodatkowo sparzyć wrzątkiem, by była nieco łagodniejsza. Na koniec do warzyw dodaję majonez, posiekany koperek i tarty chrzan. Surówkę doprawiam jeszcze solą i pieprzem i podaję.
Do czego podać surówkę z dyni i cukinii?
Jesienny rarytas pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i do kotletów sojowych czy pulpetów warzywnych. Możecie też zaserwować go do zapiekanki z ziemniakami lub prostej lasagne.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na surówki. Koniecznie spróbujcie sycącej kompozycji z czerwoną fasolą — dostarczy solidnej porcji białka. Być może skusi was też znakomita surówka z kalarepy .