Zetrzyj kalarepę i wymieszaj z aromatycznym sosem. Lepszej surówki nie zjesz w restauracji
Surówka z kalarepy pasowała będzie do każdego obiadu. Zdrowe warzywo w połączeniu z pełnym koperku, kremowym sosem smakuje doskonale. Przygotowanie dodatku nie zajmie Wam dużo czasu, warto więc znaleźć przysłowiowe 5 minut.
Przepis na surówkę z kalarepy
Kalarepa jest niesamowicie zdrowym, sezonowym warzywem, które może stanowić bazę znakomitej obiadowej surówki. Wystarczy ją rozdrobnić i doprawić kremowym sosem z dodatkiem aromatycznego koperku. Skradnie serca wszystkich domowników.
Składniki:
- 2 większe kalarepy bez liści
- 25 g śmietany 18% lub kokosowej
- 25 g majonezu np. takiego
- 25 g jogurtu naturalnego np. sojowego
- spory pęczek koperku
- 10 ml soku z cytryny
- szczypta cukru (można pominąć)
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić surówkę z kalarepy? Kluczowy jest sos
Kalarepy dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Dodajemy do nich opłukany i posiekany koperek.
Warzywa łączymy z przygotowanym z nabiału, majonezu, soku z cytryny i przypraw sosem. Schładzamy przez 15 minut.
Wskazówka: do surówki można dodać także tartą marchew lub jabłko. Jeśli zdecydujemy się na owoc, dodajmy więcej soku z cytryny, by zbalansować smak. Wielbiciele chrupania mogą także pokroić kalarepę w słupki, zamiast ją ścierać.
Jak podać surówkę z kalarepy?
Surówka z kalarepy będzie świetna do każdego dania mięsnego. Jest bardzo soczysta, więc znakomicie podkreśli smak dań z grilla czy pieczonych w piecu.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na surówki. Spróbujcie koniecznie słodkiej kompozycji z selera i rodzynek. Być może skusi was też klasyczna surówka z pora, marchwi jabłka.