Smakosze.pl Produkty Czy można pakować kanapki w folię aluminiową?
Canva (jitalia17, Getty Images Signature)

Czy można pakować kanapki w folię aluminiową?

19 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Bardzo częstą praktyką jest pakowanie kanapek w folię aluminiową - jej właściwości ułatwiają transport i utrzymanie jedzenia w świeżości. Okazuje się, że nie jest to zbyt bezpieczny sposób na przechowywanie żywności. Zawarty w folii glin może przenikać do żywności i wywoływać negatywne skutki zdrowotne.

Aluminium jest obecne praktycznie wszędzie. Pakowanie żywności w folie jest tylko jednym ze sposobów na jej wykorzystanie. Często przykrywamy nią posiłek, aby nie wystygł zbyt szybko, czy korzystamy z niej podczas pieczenia.

Jeśli często ją wykorzystujesz do tego typu zadań, lepiej zrezygnuj z owijania w nią kanapek do pracy czy szkoły. Może mieć on bowiem negatywny wpływ na zdrowie, jeśli przekroczy się tygodniową dawkę glinu, który się w niej znajduje.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Folia aluminiowa do zawijania kanapek to zły pomysł

Według specjalistów tygodniowa dawka przyjętego glinu nie powinna przekraczać 280 mg. Pierwiastek ten jest w większości wydalany wraz z moczem, jednak w sytuacji, gdy nerki nie pracują zbyt wydajnie, możemy mieć problem.

Gdy narząd ten źle funkcjonuje, glin może odkładać się w komórkach ludzkiego organizmu. Wtedy doprowadza on do najróżniejszych zaburzeń, takich jak problemy z układem hormonalnym i rozrodczym, a także do osteoporozy i alzheimera.

Pod żadnym pozorem nie pakuj w folię pomidora

Produkty, które mają kwaśny odczyn, takie jak pomidor, kiszony ogórek, kiszona kapusta czy cytrusy, wchodzą w reakcję z glinem. Tworzą wtedy sole glinu, które są znacznie lepiej wchłaniane przez człowieka.

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Sprawdź nasze inne pomysły, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na kopytka z kaszy gryczanej, które świetnie komponują się z ciemnym sosem. Ten tekst poświęcony szarlotce z jabłkami papierówkami.

Z tego powodu ich pozbycie się jest o wiele trudniejsze. Warto zrezygnować również z korzystania folii do potraw silnie przyprawionych, gdyż może to skutkować podobnym mankamentem.

Co zamiast folii aluminiowej?

Jedną z najlepszych alternatyw jest zwykły papier do pakowania kanapek. Równie dobrze sprawdzi się natłuszczony pergamin, który dodatkowo znacznie lepiej uchroni przechowywane jedzenie.

Świetnym rozwiązaniem są opakowania wielokrotnego użytku. Powinny być one pozbawione szkodliwego bisfenolu A (BPA). Dzięki nim zmniejszymy ilość produkowanych śmieci, co przełoży się na większą ekologię gospodarstwa.

Kanapka z wołowiną w folii aluminiowej
undefined

Źródło: Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: parenting.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy