Czy w piątek po Wielkanocy można jeść mięso? Kościół mówi jasno

Święta wielkanocne za nami, a to oznacza, że zakończył się również Wielki Post. Mimo to wielu wiernych zastanawia się, czy w piątek po Wielkanocy można jeść mięso. Sprawa nie do końca jest jasna, ale wszelkie wątpliwości rozwiewa Kodeks Prawa Kanonicznego. Sprawdźmy, jakie w tej kwestii stanowisko zajmuje kościół.
Kodeks Kościoła
Wszelkimi zasadami i normami prawnymi, które dotyczą funkcjonowania kościoła, zajmuje się Kodeks Prawa Kanonicznego. Znajdują się tam zapisy o sposobie zarządzania Kościołem, jego strukturą, a także, co najistotniejsze, zapisy o obowiązkach i prawach wiernych. Wszelkie wątpliwości oraz trudniejsze do rozpatrzenia zagadnienia należy rozwiązywać za pomocą kanonów zapisanych w kodeksie. Rozstrzyga on również sytuację z postem.
O obowiązku utrzymywania przez wiernych postu mówi kanon 1251, który brzmi:
Wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość. Natomiast wstrzemięźliwość i post obowiązuje w Środę Popielcową oraz w piątek Męki i Śmierci Pana Naszego Jezusa Chrystusa.
Z treści wynika jasno, że w każdy piątek roku należy pościć. Wynika to z tradycji, dzięki której poprzez niejedzenie mięsa, czci się pamięć o śmierci i męce Chrystusa.

Post w piątki obowiązkowy
Z kanonu 1251 wynika także, że są pewne wyjątki, które nakazują pościć w dodatkowe dni (np.: Środa Popielcowa), ale jest tam też zapis o wyjątkach, kiedy post w piątki nie obowiązuje. Okazuje się, że jeśli w piątek wypadnie święto religijne, wtedy post nie obowiązuje i mięso można znaleźć się wśród posiłków wiernych.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Wątpliwości budzi jednak pierwszy piątek po Wielkanocy. Z jednej strony, jest to piątek, więc post powinien obowiązywać. Z drugiej jednak strony, w ten dzień z punktu widzenia wiernych jest bardzo ważny.

Czy w piątek po Wielkanocy można jeść mięso?
To właśnie ten drugi wyjątek sprawia, że w piątek (25 kwietnia) można spożywać mięso bez obaw o złamanie kanonu. Okazuje się, że od Wielkanocy, czyli od Niedzieli Zmartwychwstania obowiązuje oktawa wielkanocna, która z trwa do Niedzieli Miłosierdzia Bożego. Oznacza to, że każdy z dni, kiedy obchodzona jest oktawa, jest traktowany jak święto, ponieważ jest ona uroczystością liturgiczną. Z tego też powodu mięso i dania, które ten składnik zawierają, można spożywać w piątek po Wielkanocy.






































