Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czy jadacie ogórki kiszone? A może chętniej sięgacie po konserwowe? Teraz jednym i drugim ogórkom przyjrzał się Piotr Ogiński. Mistrz kuchni, co do jednych ogórków nie ma żadnych wątpliwości. Skrytykował ich właściwości odżywcze. O które ogórki chodzi?
Kiszone i konserwowe, czyli ogórki, które nadają smaku
Ogórki kiszone są smacznym dodatkiem do dań obiadowych. Nadają im wyrazistości i pasują do rozmaitych surówek. Cenimy ich smak, ale też właściwości . Wiemy, że ogórki kiszone to prawdziwa bomba witaminowa. Poprawiają naszą odporność i wspomagają walkę z przeziębieniami oraz infekcjami.
Ogórki konserwowe też często wybieramy jako dodatek do dań obiadowych, surówek, czy sałatek. Nawet zwykła kanapka inaczej smakuje z ogórkiem konserwowym. Lubimy ich chrupkość wyjątkowy smak. Mistrz kuchni, Piotr Ogiński postanowił bliżej przyjrzeć się ogórkom kiszonym i konserwowym.
Ogórki kiszone na lepszy humor i energię
Jeśli zadajecie sobie pytanie, po które ogórki lepiej sięgnąć, to z pomocą przychodzi Piotr Ogiński. Znany kucharz pod kulinarną lupę bierze ogórki kiszone i konserwowe . Jedne i drugie goszczą na stołach Polaków. Które lepiej wybrać? Mistrz kuchni zaznacza, że ogórki kiszone to ogórki gruntowe, które poddane są naturalnemu procesowi fermentacji.
Piotr Ogiński powiedział w opublikowanym filmiku w sieci:
Ogórek kiszony to ogórek niesamowicie zdrowy głównie, dlatego, że ma właściwości probiotyczne
Ich właściwości są nieocenione. Mistrz kuchni powiedział:
Wzmacniają odporność organizmu, przywracają mikroflorę jelitową, zapewniają lepsze samopoczucie i lepszą energię życiową
Ogórki kiszone to prawdziwa bomba z witaminą C. Rozbroi ona każdego wirusa i zapewni nam zdrowie. Oprócz tego ogórki kiszone są produktem lekkostrawnym.
Które ogórki wybrać?
Piotr Ogiński ma swoje zdanie na temat ogórków konserwowych. Mistrz kuchni podkreśla, że są to ogórki gruntowe w zamarynowane w marynacie z wody, octu, cukru, soli i przypraw. Znany kucharz powiedział:
Mimo tego, że są bardzo smaczne, nie wykazują żadnego pozytywnego wpływu na organizm.
Jednocześnie mistrz kuchni pyta w nagranym filmiku:
A ty, które ogórki wybierasz?
Czy doceniacie bardziej walory smakowe ogórków, czy zdecydowanie stawiacie na te właściwości zdrowotne? Analiza Piotra Ogińskiego wskazuje, że to po ogórki kiszone powinniśmy sięgać. Są one smaczne i wyjątkowe zdrowe. Niestety ogórki konserwowe takich właściwości zdrowotnych nie mają . Pisaliśmy o tym, co zrobić, by ogórki kiszone nie wyszły puste w środku. Podawaliśmy przepis na surówkę z ogórków kiszonych i kapusty pekińskiej.
Źródło: IG/@kochamgotowac