Smakosze.pl

Canva/robert6666

Mnóstwo osób pomija ten szczegół, a potem ogórki kiszone wychodzą puste w środku. Przenigdy tak nie rób

11 Listopada 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ogórki kiszone są smacznym dodatkiem do dań obiadowych, przekąsek i kanapek. Co jednak zrobić, by nie wychodziły puste w środku? Należy pamiętać o jednym szczególe. Od niego zależy, jak wyjdą nam ogórki. 

Ogórki kiszone jedzmy na zdrowie

Ogórki kiszone mają wielu wiernych zwolenników. Uwielbiamy je za smak i szerokie zastosowanie w kuchni. Pasują do kanapek i rozmaitych dań. Ogórki kiszone są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Jedzenie ich poprawia naszą odporność i reguluje ciśnienie krwi. Zalecane są też osobom, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy.

Niestety czasem czeka nas niezbyt miła niespodzianka. Okazuje się, że ogórki kiszone są puste w środku. Co jest tego przyczyną? Jak uniknąć tego w przyszłości? Wszystko da się zrobić, ale musimy zadbać o jeden bardzo istotny szczegół. 

ogórki
Canva/FotoHellin Images
por

Kroję pora i zasypuję tym składnikiem. Ten syrop ma 100 razy lepsze działanie niż z cebuli lub imbiru

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego ogórki są puste w środku?

Przyczyną tego, że ogórki są puste w środku, jest zbyt wiele bardzo dużych ogórków, które trafiły do słoików. Być może ogórki czekały zbyt długo na przetworzenie. Warto pamiętać, że ogórki zawierają bardzo dużo wody. Z upływem czasu więdną, tracą masę, a to może prowadzić do powstania dziur w środku.

Należy unikać ogórków, które mają ciemnozieloną skórkę. To znak, że ogórki były intensywnie nawożone. Ogórki trzeba ciasno upchnąć słoikach. Jednak nawet te zabiegi mogą nie pomóc. W czym więc leży przyczyna pustych miejsc w środku ogórków?

Zwróć uwagę na ogórki, jakie kupujesz

Do kiszenia musimy kupować ogórki świeże, które nie są uszkodzone, niezbyt wyrośnięte i są jędrne. Jeśli zależy nam na jędrnych ogórkach, to warto przed kiszeniem namoczyć je w zimnej wodzie. Powinniśmy też ogórki kiszone przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Pamiętajmy, by nie wybierać zbyt dużych ogórków do kiszenia. To właśnie w nich mogą pojawić się potem puste miejsca w środku. Przestrzeganie tych zaleceń sprawi, że nasze ogórki kiszone będą jędrne, pyszne i bez pustych miejsc wewnątrz. Pisaliśmy o smakowitej surówce z ogórków kiszonych.  Radziliśmy, jak zrobić pyszne ogórki kiszone. 

ogórki kiszone
Canva/sabyna75

Źródło: smaker.pl, beszamel.se.pl

jajecznica

Wlej na patelnię 1 łyżkę tego napoju, a potem dodaj jajka. Jajecznica wyjdzie lepsza niż na maśle

CZYTAJ DALEJ
sałatka meksykańska

Ten przepis na sałatkę dostałam od cioci. Jest 100 razy lepsza niż jarzynowa i gyros

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >