Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji. Jednego dodatku nikt by się nie spodziewał

Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji. Jednego dodatku nikt by się nie spodziewał

Surówka z kapusty pekińskiej
Screen z filmu na kanale YouTube Alina w kuchni

Surówka z kapusty pekińskiej może być jeszcze smaczniejsza. Dodając do poszatkowanego warzywa tarte ogórki kiszone, nadamy jej niepowtarzalnego charakteru. Tak dobrego dodatku obiadowego nie znajdziecie w żadnej restauracji. Musicie spróbować. 

Pyszna surówka z kapusty pekińskiej zaskoczy dodatkiem

Prosta i pełna smaku surówka spodoba się całej waszej rodzinie. Jej wykonanie nie kosztuje wiele, a pasować będzie do różnych dań głównych. Warto spróbować.

Składniki:

  • 600 g kapusty pekińskiej  
  • 400 g ogórków kiszonych
  • 120 g gęstej śmietany
  • 60 g majonezu np. wegańskiego
  • solidna garść koperku
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składników nie ma wiele, a surówka zachwyca smakiem. Równie krótkie, co lista potrzebnych produktów jest przygotowanie, które opisujemy w dalszej części artykułu. 

Surówka z kapusty pekińskiej może być wegańska.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Alina w kuchni
Mama dała mi przepis na pyszne ciasto bez pieczenia. Wystarczą 4 składniki i kilka chwil pracy. Ten deser zrobisz za grosze

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i ogórka? Jeden składnik nada jej smaku

Zaczynamy od poszatkowania opłukanej kapusty pekińskiej. Wrzucamy ją do miski. Ogórki kiszone odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o większych oczkach.

Starannie odciskamy z nadmiaru soku — nie chcemy, aby przygotowana surówka „płynęła”. Dodajemy je do kapusty wraz ze śmietaną majonezem i koperkiem. Dokładnie mieszamy, po czym doprawiamy solą oraz pieprzem.

Wskazówka: śmietanę klasyczną możemy zastąpić gęstą kokosową lub sojową wymieszaną z jogurtem. Jeśli użyjemy jeszcze bezjajecznego majonezu,, surówka będzie wegańska.

Do czego pasuje kwaśna surówka z kapusty pekińskiej?

Surówka świetnie sprawdzi się jakoś dodatek do kotletów schabowych, krokietów lub dań z grilla. Możecie ją podać także do warzywnych pulpetów, sznycli sojowych lub smażonego tofu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pełne smaku surówki. Spróbujcie koniecznie chrupiącego rarytasu z kalarepy. Być może skusi was również pełna białka surówka z czerwoną fasolą.

Surówka z kapusty pekińskiej będzie lżejsza bez majonezu.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Alina w kuchni