Czym zastąpić suszone grzyby w uszkach?
Wigilijny barszcz z uszkami jest często pierwszą potrawą, którą jada się podczas świątecznego posiłku. W uszkach zwyczajowo farsz składa się z suszonych grzybów, jednak nie zawsze ma się do nich dostęp. W takim wypadku można przygotować farsz ze świeżych pieczarek, który smakuje równie wybornie. Poniżej zdradzamy krok po kroku całą procedurę gotowania.
Barszcz czerwony z uszkami, gdy tylko ktoś o nim wspomni, natychmiast przywołuje ciepłe wspomnienia świąt i pysznej uczty. O ile zrobienie samej zupy nie jest zbytnio wymagające, tak uszka mogą niektórym sprawiać całkiem duże kłopoty.
Jeszcze więcej problemów pojawia się, gdy w kuchni zabrakło suszonych grzybów, z których robi się klasyczne nadzienie do uszek. Można je jednak zamienić farszem grzybowym ze świeżych pieczarek, który smakuje bardzo podobnie.
Przepis na uszka z farszem grzybowym
Składniki:
-
2 szklanki mąki
-
100 ml ciepłej wody
-
1 jajko
-
500 g pieczarek
-
1 cebula
-
olej
-
szczypta cukru
-
szczypta soli
-
2 łyżki bułki tartej
-
szczypta pieprzu
Zacznij od przesiania mąki, połączenia jej z solą, wodą, jajkiem i łyżeczką oleju. Ciasto mieszaj z początku drewnianą łyżką i przejdź do wyrabiania go dłońmi. Po wyrobieniu odstaw je pod przykryciem na 30 minut, żeby ciasto dobrze się nawilżyło.
Pieczarki oczyść z ziemi, umyj bieżącą wodą i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Dodaj do nich posiekaną cebulę i podsmaż na patelni, aż większość wody wyparuje. Farsz dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.
Ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj je na cienki placek. Wykrawaj koła, wykładaj na nie farsz i zlepiaj jak pierogi. Rogi ściągnij do siebie, aby powstał kształt uszek. Gotuj je w lekko osolonej wodzie przez minutę od wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj z domowym barszczem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak ugotować pyszny barszcz czerwony według przepisu Karola Okrasy. Ten tekst wyjawia przepis na pyszną klasyczną pomidorówkę.
Źródło: canva/CCat82, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: winiary Zapraszamy na nasz Instagram