Smakosze.pl Przepisy Czym zastąpić suszone grzyby w uszkach?
canva/teine, Getty Images

Czym zastąpić suszone grzyby w uszkach?

30 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Wigilijny barszcz z uszkami jest często pierwszą potrawą, którą jada się podczas świątecznego posiłku. W uszkach zwyczajowo farsz składa się z suszonych grzybów, jednak nie zawsze ma się do nich dostęp. W takim wypadku można przygotować farsz ze świeżych pieczarek, który smakuje równie wybornie. Poniżej zdradzamy krok po kroku całą procedurę gotowania.

Barszcz czerwony z uszkami, gdy tylko ktoś o nim wspomni, natychmiast przywołuje ciepłe wspomnienia świąt i pysznej uczty. O ile zrobienie samej zupy nie jest zbytnio wymagające, tak uszka mogą niektórym sprawiać całkiem duże kłopoty.

Jeszcze więcej problemów pojawia się, gdy w kuchni zabrakło suszonych grzybów, z których robi się klasyczne nadzienie do uszek. Można je jednak zamienić farszem grzybowym ze świeżych pieczarek, który smakuje bardzo podobnie.

Przepis na uszka z farszem grzybowym

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 100 ml ciepłej wody

  • 1 jajko

  • 500 g pieczarek

  • 1 cebula

  • olej

  • szczypta cukru

  • szczypta soli

  • 2 łyżki bułki tartej

  • szczypta pieprzu

Zacznij od przesiania mąki, połączenia jej z solą, wodą, jajkiem i łyżeczką oleju. Ciasto mieszaj z początku drewnianą łyżką i przejdź do wyrabiania go dłońmi. Po wyrobieniu odstaw je pod przykryciem na 30 minut, żeby ciasto dobrze się nawilżyło.

Pieczarki oczyść z ziemi, umyj bieżącą wodą i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Dodaj do nich posiekaną cebulę i podsmaż na patelni, aż większość wody wyparuje. Farsz dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.

Ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj je na cienki placek. Wykrawaj koła, wykładaj na nie farsz i zlepiaj jak pierogi. Rogi ściągnij do siebie, aby powstał kształt uszek. Gotuj je w lekko osolonej wodzie przez minutę od wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj z domowym barszczem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak ugotować pyszny barszcz czerwony według przepisu Karola Okrasy. Ten tekst wyjawia przepis na pyszną klasyczną pomidorówkę.

barszcz z uszkami

Źródło: canva/CCat82, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: winiary Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy