Dawniej jedliśmy jagody wprost z krzaczka, dziś trzeba je myć. O co chodzi tą z bąblownicą?
Jagody już za chwile pojawią się na straganach. Nim jednak zaczniemy się nimi zajadać, warto odświeżyć sobie wiedzę na temat właściwego oczyszczania tych owoców. Niemycie może mieć bowiem przykre skutki w postaci przewlekłej i trudnej do zdiagnozowania choroby — bąblownicy. Ryzyka nie powinniśmy lekceważyć.
Niemyte jagody stanowią zagrożenie
Bąblownica wywoływana jest przez tasiemca bąblowca (Echinococcus granulosus lub Echinococcus multilocularis). Jaja pasożyta znajdują się w kale zwierząt leśnych takich jak lis czy wilk. Bardzo łatwo mogą się przenieść również na psy i koty oraz człowieka. Sytuację, gdy my lub zwierze domowe zjemy jagodę, która sąsiadowała z odchodami chorych osobników, nietrudno sobie wyobrazić.
Latem, gdy borówka czernica — zwana też potocznie jagodą — zaczyna się pojawiać, obserwuje się zwiększoną liczbę przypadków. Choroba jest niestety trudna do wykrycia i potrafi się rozwijać od 5 do 15 lat. Jej objawami są cysty, które pojawiają się w różnych częściach ciała, najczęściej w wątrobie. Są one podobne do guzów nowotworowych, co utrudnia ich identyfikację i podjęcie skutecznego leczenia. Istotna jest zatem profilaktyka.
Choroba brudnych jagód coraz popularniejsza
Choć w Polsce bąblownica występuje od 1994 roku - a wcześniej znana była jedynie w zachodniej Europie - nie oznacza to, że została wyeliminowana. Wciąż co roku prowadzone są kampanie uświadamiające o ryzyku spożycia niemytych owoców.
Powstrzymanie się od jedzenia ich z krzaka, nawet na działkach — zwłaszcza tych, do których dostęp mogą uzyskać dzikie zwierzęta, czy wychodzące psy i koty — jest najskuteczniejszą formą profilaktyki.
Mycie jagód pod bieżącą wodą nie usuwa zagrożenia w stu procentach, ale znacznie je obniża. Podobnie jak zachowanie zasad higieny przy przygotowaniu posiłków oraz regularne odrobaczanie domowych zwierząt wychodzących na spacery do lasów czy w miejsca bliskie przestrzeniom, w których dzikie zwierzęta bytują.
Jak podać jagody?
Owoce można jeść same, ale tylko po dokładnym umyciu pod strumieniem wody. Świetnie smakują w deserach np. jako dodatek do sernika na zimno .
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakołyki z jagodami. Sprawdźcie jak zrobić wyśmienite pierogi z ich udziałem. Być może skuszą was też uwielbiane nie tylko przez dzieci drożdżówki z jagodami, czyli jagodzianki .
Źródło: gov, medonet