Smakosze.pl Przepisy Dawno nie jadłam tak pysznych naleśników. Wystarczy dodać do ciasta 1 składnik
Fot. Canva/Slatan

Dawno nie jadłam tak pysznych naleśników. Wystarczy dodać do ciasta 1 składnik

18 czerwca 2024

Naleśniki robiłam od zawsze. Jednak te zachwyciły mnie i sprawiły, że tylko takie teraz przyrządzam. Swój smak i konsystencję zawdzięczają produktowi, który być może masz w swojej lodówce. Poznaj przepis na najlepsze naleśniki, jakie jadłam.

Naleśniki o wyjątkowym smaku

Jeśli tak jak ja lubisz naleśniki, to zerknij na ten przepis . Dzięki niemu przyrządzam najlepsze naleśniki, jakie do tej pory jadłam. Wychodzą zwarte i mają lekko kwaśno-mleczny smak. To dzięki dodaniu twarogu do ciasta naleśnikowego.

Ten popularny produkt znakomicie wpływa na smak naleśników. Polecam każdemu ten prosty przepis . Zapewnia pyszny efekt na talerzu i masę dokładek. Poniżej znajdziesz recepturę na naleśniki z twarogiem.

twaróg
Fot. Canva/zlyka2008
Pokazała jak pozbyć się pestek z arbuza. Sekret tkwi w krojeniu, szkoda, że wcześniej tego nie znałem

Jak zrobić naleśniki z twarogiem?

Składniki:

  • 150 g twarogu
  • 150 ml mleka
  • 100 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • sól

Przygotowanie naleśników zacznij od wbicia jajek do miski, wsypania cukru i soli. Składniki ubij na jednorodną masę. Teraz przesiej mąkę, wlej mleko i połącz składniki. Dołóż też twaróg, dobrze wymieszaj wszystko i ponownie ubij.

Do ciasta wlej olej, wymieszaj i ciasto odstaw na około 15 minut. Następnie nalewaj porcje ciasta naleśnikowego na rozgrzaną patelnię. Smaż naleśniki na złoty kolor z dwóch stron. Przewracaj na drugą stronę, gdy na powierzchni naleśnika pojawią się pęcherzyki .

Twaróg nadaje smaku naleśnikom

Naleśniki z twarogiem podawaj z dżemem, konfiturą, twarożkiem lub miodem. Danie smakuje też posypane tylko cukrem pudrem . Dzięki twarogowi naleśniki są mleczno-kwaśne w smaku. Uwielbiam je i często smażę. Pasują na śniadanie, obiad, a nawet kolację.

Polecam przepis na to uniwersalne danie . Dołóż do ciasta naleśnikowego twaróg, a zyskasz wyjątkowy smak. Wypróbuj tę recepturę w swojej kuchni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszne śniadanie z jajek i jeszcze kilku składników. Radziliśmy, jak zrobić ciasteczka rodem z czasów PRL.

naleśniki
Fot. Canva/RitaE

Źródło: picantecooking.com

Nie znam lepszego przepisu na sezonowe ciasto. Robi się błyskawicznie i wychodzi za każdym razem
Po dziadku mam sposób na domowy nawóz do truskawek. Owoce rosną po nim jak marzenie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy