Pokazała jak pozbyć się pestek z arbuza. Sekret tkwi w krojeniu, szkoda, że wcześniej tego nie znałem
![filetowanie arbuza](https://images.iberion.media/images/1920/arbuz_68911df01d.jpg)
Jest na świecie tyle trików kuchennych, że z pewnością musi być jakiś sposób na pestki w arbuzie, prawda? Otóż jest! Wystarczy „zrozumieć” ten owoc i odpowiednio go pokroić.
Sposób na pestki z arbuza
Pestki w owocach to, obok komarów, łyżka dziegciu w beczce miodu, jakim jest lato. Małe, twarde ziarenka w malinach nie przeszkadzają jednak tak bardzo, a czereśnie i wiśnie łatwo wydrylować, ale co z arbuzem?
Zacznijmy więc może od tego, że pestki arbuza są jadalne, zawierają błonnik i witaminy. Jednak witamin latem mamy pod dostatkiem, a nieprzyjemnie chrzęszczące pod zębami ziarenka wcale nie dodają przyjemności z jedzenia arbuza – zwłaszcza w sałatce (z fetą, miętą, czarnymi oliwkami i oliwą z pierwszego tłoczenia).
![krojenie arbuza](https://images.iberion.media/images/origin/arbuz2_462333b6c3.jpg)
Łatwe filetowanie arbuza
Okazuje się, że jest sposób, by łatwiej pozbyć się pestek z arbuza i nie zabrudzić przy tym całej kuchni. Nie chcielibyśmy jednak zbyt wysoko wynosić nadziei czytelników: nie ma jednego miejsca, w które wystarczy ucisnąć, by wszystkie pestki przeprosiły i sobie poszły. Można jednak ułatwić sobie wybieranie ich. Przepisem podzielił się z nami kanał Japan Fruits Channel, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje. Jaki to sposób?
Cały sekret leży w krojeniu. Przyjrzyjmy się więc arbuzowi od środka. Wbrew pozorom nie jest on jednolity. Z owocu odkrawamy „piętki” – górę i dół, tylko by pozbyć się zielonej łupiny. Następnie przekrawamy go na pół, koniecznie w poprzek. Widzimy wtedy, że arbuz dzieli się na trzy cząstki, podobnie jak pomarańcza. Wyraźne linie to jakby „żyły” owocu – nimi transportowana jest woda i składniki odżywcze. I wzdłuż nich znajdują się pestki.
Sposób na pestki
Linie rozchodzą się ze środka, a blisko skórki arbuza zawinięte są w kształt kotwicy. To właśnie wzdłuż tych linii – około centymetra w każdą stronę od nich – należy przeprowadzić cięcia. W ten sposób dzielimy arbuza na dość cienkie plastry.
Część wykrojona ze środka będzie praktycznie pozbawiona pestek – znajdować się będą jedynie w jednym rządku blisko łupiny. Zaś część z liniami to ta, gdzie pestki będą występować obficie, ale większość z nich będzie widoczna. Wtedy z łatwością łyżeczką wyskrobiemy wszystkie do głębokiego talerza. Przy odrobinie wprawy utrata soku i miąższu owocu będzie minimalna.
Wypróbuj też sposób na pieczony schab wieprzowy i sprawdź się w naszym quizie na znajomość tradycyjnych polskich potraw.
![gdzie kroić arbuza](https://images.iberion.media/images/origin/arbuz3_13cffb8178.jpg)
![zupa z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_wisni_05a8654931.jpg)
![agrest](https://images.iberion.media/images/origin/agrest_52b6fc638d.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_b4835d2115.jpg)
![czereśnie z ogonkami](https://images.iberion.media/images/origin/czeresnie1_33c516f356.jpg)
![obrany ogórek](https://images.iberion.media/images/origin/ogorek1_210f7261da.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![zbiór truskawek](https://images.iberion.media/images/origin/nawoz_do_truskawek_7429751cb6.jpg)
![deser z kaszy jaglanej](https://images.iberion.media/images/origin/deser_318148d00e.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_8d9ebde672.jpg)
![mrożone jagody](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_0d2ff0015e.jpg)
![pęczek koperku](https://images.iberion.media/images/origin/koperek1_daf1f030a4.jpg)
![makaron z bobem](https://images.iberion.media/images/origin/makaron_z_bobem_7653b1650f.jpg)
![dżem z agrestu na kanapkach](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_agrest_6cfb11f21c.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![ogórki w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_z_musztarda_177e745d0a.jpg)
![ślimak na liściu](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_06_18_T135652_769_7b5fc6b6ec.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_f9000004bc.jpeg)
![bób](https://images.iberion.media/images/origin/bob_aec7371870.jpg)
![szuflada kuchenna i koper](https://images.iberion.media/images/origin/koper_bb0094fd74.jpg)
![gofr](https://images.iberion.media/images/origin/gofr_1eb805daec.jpg)
![mrówki na łyżeczce cukru](https://images.iberion.media/images/origin/mrowki1_6401f20125.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/67wy_YJJJD_Cmopl_H9_UT_Zr_Rz_Projekt_bez_tytulu_8_dd529dd757.jpg)
![chleb](https://images.iberion.media/images/origin/chleb_e2206be19c.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/czeresnie_cbee3983aa.jpg)
![siemię lniane](https://images.iberion.media/images/origin/siemie_lniane_f124302879.jpg)
![ogród](https://images.iberion.media/images/origin/ogrod_2441f2524e.jpg)
![zwinięte liście pomidora](https://images.iberion.media/images/origin/liscie_pomidora_zwiniete_89666aa094.jpg)
![Czy jagody pomagają na biegunkę?](https://images.iberion.media/images/origin/1_50ccd478ee.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/z1_00e00d108c.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![Ogórek](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorek_37cef2a5e6.jpg)
![Uprawa ogórków](https://images.iberion.media/images/origin/Uprawa_ogorkow_5794098c99.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![arbuz](https://images.iberion.media/images/origin/a1_63419b8aaf.jpg)