Dietetyk zdradził zaskakującą prawdę o miodzie. „To nieprawda, że jest mniej tuczący niż cukier"
Miód uważany za niezwykle smaczny, naturalny i zdrowy produkt. Jednak, czy miód jest mniej tuczący niż cukier? Prawdę ujawnia dietetyk Michał Wrzosek. Ta informacja zaskoczy niejednego z nas.
Miód, czyli jeść czy nie jeść?
Miód jest produktem, który cieszy się dobrą opinią. Smaczny i naturalny, a do tego wyjątkowo zdrowy . Po miód chętnie sięgamy, gdy za oknem zimno i nieprzyjemnie. Pijemy herbatę z miodem, gdy łapie nas przeziębienie . Możemy wybierać spośród miodu spadziowego, wielokwiatowego, rzepakowego, akacjowego, czy gryczanego.
Rodzajów miodu jest pod dostatkiem. Jedzenie miodu wpływa dobroczynnie na pracę nerek, wątroby i układu moczowego. Ten naturalny słodki produkt łagodzi dolegliwości dolnych dróg oddechowych, układu pokarmowego i dobrze działa na układ krążenia. Jednak dietetyk Michał Wrzosek zwraca uwagę na kaloryczność miodu .
Czy miód jest mniej tuczący niż cukier?
Nad tym, czy miód jest mniej tuczący niż cukier , zastanawia się Michał Wrzosek . Dietetyk w filmie opublikowanym na swoim kanale YouTube, sprawę stawia jasno. Michał Wrzosek mówi:
To nieprawda, że miód jest mniej tuczący niż cukier. Choć miód ma trochę mniej kalorii niż cukier, to jedna łyżka miodu waży więcej niż łyżka cukru. Oznacza to w praktyce, że miód może dostarczać więcej kalorii
Dietetyk dalej wyjaśnia:
Przykładowo łyżka miodu to 80 kalorii podczas, gdy łyżka cukru to 48 kalorii. Jeśli więc potrzebujesz ograniczyć kalorie i chcesz schudnąć, to nie powinieneś zamieniać cukru na miód. To nie przyniesie Ci pożądanych efektów
Miód w naszej diecie
Jednocześnie dietetyk Michał Wrzosek podkreśla wartości miodu. W filmie opublikowanym na swoim kanale YouTube przekonuje:
Miód zawiera pewne korzystne związki bioaktywne takie jak polifenole i flawonoidy. Z drugiej zaś strony, spożywając 1 łyżeczkę miodu, nie dostarczymy ich w znaczących ilościach . Dlatego miód nie jest dobrym źródłem witamin i składników mineralnych
Michał Wrzosek dalej tłumaczy:
Ilość tych związków może się znacząco różnić w zależności od rodzaju miodu. Badanie nie potwierdzają, że regularne spożywanie miodu przynosi konkretne korzyści zdrowotne . Dlatego nie można zakładać, że jedzenia miodu, wpłynie korzystniej na Twoje zdrowie niż jedzenie cukru
Pisaliśmy o nowym programie Magdy Gessler, jakiego jeszcze nie było w polskiej telewizji. Polecaliśmy sposoby na wzmocnienie wątroby.