Smakosze.pl Porady Dlaczego należy usuwać liście laurowe z zupy? Powód może zaskoczyć
Fot. Shutterstock/ Aleksei Isachenko

Dlaczego należy usuwać liście laurowe z zupy? Powód może zaskoczyć

30 sierpnia 2024

Dla większości domowych kucharzy nie ma bez nich rosołu, a czasem także gulaszu i wielu przetworów. A jednak – nie ma też rosołu, w którym już na talerzu pływałyby liście laurowe. Dlaczego wyławiamy je przed podaniem zupy?

Liście laurowe

Zdania profesjonalnych kucharzy na temat liści laurowych są podzielone. Sam Charles Spence, bodaj najsławniejszy badacz smaków, zapachów i ich wpływu na nasze zmysły, podkreśla ten spór. Jedni twierdzą bowiem, że aromat liści jest niewyczuwalny w potrawie.

Ich przeciwnicy opisują pogłębiającą smak funkcję liści wawrzynu . Podsumowują jego składowe jako aromaty goździków, eukaliptusa, lawendy i sosny . Nie jest też jasne, czy lepiej używać liści prosto z krzaka, czy też ususzonych.

liście laurowe w kokilce

Pakuję cebulę do słoików i zalewam tą mieszanką. Ten smak to jakaś magia

Liście laurowe w polskiej kuchni

Naszym domowym kucharzom i kucharkom pozostaje prawie wyłącznie ta druga opcja. Liście laurowe kupujemy w małych torebkach i dorzucamy hojnie do rosołu, wywarów i wielu innych potraw. Zawsze jednak wyjmujemy je przed podaniem.

Nad sensem tej tradycji niewielu się zastanawia. Panujące przekonanie, że rosół zepsuje się czy zgorzknieje pod wpływem przetrzymywania w nim liści bobkowych, jest nieprawdziwe . Przyprawy wyjmujemy tylko dlatego, że nie miękną pod wpływem gotowania. To oznacza, że są niejadalne, a zatem na talerzu tylko przeszkadzają.

Czy dodawać liście laurowe do rosołu?

W tej sytuacji niektórzy mogliby podać w wątpliwość cały sens dodawania liści bobkowych do zupy. Nie ma jednak jednoznacznej odpowiedzi, czy ich aromat pogłębia smak potrawy. A to oznacza, że każdy z nas musi sobie sam udzielić odpowiedzi. Najlepiej metodą prób i błędów.

Faktem jest z pewnością, że wpływ liści laurowych na rosół w garnku nie jest na tyle duży – jeśli w ogóle jest – by móc przepełnić goryczą porcję rosołu. Jeśli więc mamy np. zwyczaj serwować go na talerz po przecedzeniu przez sitko, osobne łowy na liść laurowy możemy sobie z powodzeniem darować.

Wypróbuj też porady dotyczące walorów zdrowotnych Karmazyna i lekkiego ciasta na pierogi .

dużo liści laurowych

Najgorsze owoce, jakie możesz kupić. Niszczą serce, a Polacy je uwielbiają
Nie gotuj grzybowej na mięsie. Zupa z przepisu siostry Anastazji jest 100 razy smaczniejsza
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy