Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam? To jeszcze łatwiejsze niż gołąbki bez zawijania
Gołąbki są uwielbianą polską potrawą. Choć każdy lubi je jeść, to przyrządzenie ich wymaga sporego nakładu czasu. Aby cieszyć się wybornym smakiem potrawy, można zmodyfikować ją, by przyrządzenie było znacznie prostsze i szybsze. Poznajcie inny niż wszystkie przepis na gołąbki bez zawijania.
Takich gołąbków bez zawijania jeszcze nie widzieliście
W internecie pełno jest przepisów na gołąbki bez zawijania. Podają one, by składniki potrawy uformować w kotlety. Mój sposób jest jeszcze mniej czasochłonny i prostszy. Już nigdy nie spróbujecie niczego innego.
Moje gołąbki bez zawijania podaję w formie zapiekanki. Po prostu układam poszczególne produkty i wstawiam je do piekarnika. Potrawa robi się sama, a ja tylko czekam na moment, aby nałożyć ją na talerze. To najlepsze gołąbki bez zawijania, jakie można sobie wymarzyć.
Przepis na doskonałe gołąbki bez zawijania
Składniki:
- ½ dużej główki białej kapusty
- 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 3 torebki ryżu
- 1 cebula1
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 2 szklanki bulionu
- przyprawy: po jednej łyżeczce słodkiej papryki, majeranku i czosnku, ½ łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić szybkie i proste gołąbki bez zawijania w formie zapiekanki?
Przygotuj kapustę do gołąbków bez zawijania . Umyj ją i drobno poszatkuj. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i wrzuć do niej warzywo . Gotuj przez ok. 5 minut, a następnie odcedź i odstaw do ostudzenia .
W osobnym garnku ugotuj ryż . Od czasu podanego na opakowaniu odejmij połowę czasu tak, aby ziarenka nie były w pełni miękkie . Po ugotowaniu je także odstaw do ostudzenia .
Mięso na gołąbki bez zawijania przełóż do miski razem z przestudzonym ryżem . Dopraw je do smaku s olą, pieprzem i pozostałymi przyprawami , dolej ⅔ szklanki passaty. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj . Warzywa wymieszaj z wieprzowiną .
Naczynie do pieczenia gołąbków bez zawijania wysmaruj odrobiną oleju . Na dnie ułóż warstwę podgotowanej kapusty. N a nią wyłóż partię mięsa z dodatkami, czynność powtarzaj do wykorzystania wszystkich składników . Ostatnią warstwę powinna stanowić kapusta .
Zapiekankę polej pozostałą ilością passaty . Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Potrawę piecz przez ok. 1- 1,5 godziny. Po upływie tego czasu gołąbki bez zawijania odstaw na ok. 10 minut, a następnie krój i podawaj . Tutaj znajdziesz przepis na gołąbki bez zawijania w postaci pysznych kotletów . Makłowicz zdradził, której kapusty do zawijania gołąbków lubi używać najbardziej .