Smakosze.pl

canva/robert6666; IG/robertmaklowicz_official

Jaka jest najlepsza kapusta do gołąbków? Wybór Makłowicza jest praktycznie niespotykany

26 Lipca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gołąbki z kapusty kiszonej zaskoczą was prostotą wykonania. Zaproponowane przez Roberta Makłowicza danie jest pełne wyrazu, a kiszone warzywo pasuje doskonale. Sprawdzi się latem, orzeźwiając i sycąc jednocześnie. Musicie spróbować.
 

Przepis na znakomite gołąbki Roberta Makłowicza

Nietypowy wybór kapusty do wykonania potrawy ma kilka zalet. Oprócz ciekawego smaku nie wymaga ona sparzania we wrzątku. Miękkość uzyskana podczas fermentacji czyni ją świetnym materiałem do wykonania pysznych roladek. Nic dziwnego, że na Bałkanach tak właśnie gotują.

Składniki:
  • 1 główka kiszonej kapusty
  • 100 g surowego wędzonego boczku,
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego-wołowego
  • 1 większa cebula
  • 300 g ryżu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • woda lub sos pomidorowy
Ogórki kiszone zalewamy chodną solanka

Przenigdy nie zalewaj nią kiszonych ogórków. Pozbawisz ich najcenniejszych minerałów

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić gołąbki Roberta Makłowicza? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od ugotowania ryżu na sypko. Wystudzone ziarno przyda się do farszu. W międzyczasie siekamy cebulę, a boczek kroimy w kostkę. Zrumieniamy go na suchej patelni, a gdy już wytopi się tłuszcz, przenosimy do miseczki.

Na patelnię wrzucamy cebulę. Trzymamy do zeszklenia, od czasu do czasu mieszając. W misce łączymy mięso mielone, przestudzony ryż, rumiany boczek i miękką cebulę. Doprawiamy solą pieprzem i słodką papryką.

Tak przygotowanym farszem wypełniamy liście kiszonej kapusty. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy wodą i pieczemy przez 3 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podać gołąbki z kapusty kiszonej?

Wyrazistą, inspirowaną bałkańską kuchnią potrawę warto zjeść bez dodatków, zwłaszcza jeśli zapiekaliśmy ją z sosem pomidorowym. Jeżeli jednak chcecie ją urozmaicić, gęsty jogurt naturalny będzie dobrym wyborem.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smaczne gołąbki. Spróbujcie koniecznie potrawy wegetariańskiej z soczewicą ziemniaki i fetą — jest wyśmienita. Bardziej leniwi mogą skusić się na danie w wersji bez zawijania — też jest pyszne.

Gołąbki Roberta Makłowicza są świetne.png
canva/peredniankina
Pierogi ruskie z miętą

Zapomnij o cebuli. Pierogi ruskie z tym dodatkiem będą wprost idealne na upał

CZYTAJ DALEJ
jagodzianki

Bosacka przestrzega przed pewnymi jagodziankami. Podpowiada też, jak wybrać najsmaczniejsze

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >