Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Do czego warto dodać kapary?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.12.2021 01:00

Do czego warto dodać kapary?

Do czego warto dodać kapary?
canva/Fudio

Kapary są jednym z bardziej charakterystycznych składników włoskich dań. Są wyraźne w smaku, lekko gorzkawe i mają szerokie zastosowanie w kuchni. Kapary to również bogactwo witamin i antyoksydantów, dlatego też powinniśmy spożywać je regularnie. Do czego warto dodać kapary?

Kapary, które znamy i dostaniemy w każdym większym sklepie, to marynowane pączki roślin. Kapary mają dość cierpki i gorzkawy smak, są również lekko pikantne, a za sprawą marynaty dość intensywne. Liście i korzenie również są jadalne i wykorzystywane jako przyprawa do zup i sosów. Z korzeni robi się popiół, który jest zamiennikiem soli.

Kapary, podobnie jak oliwki zielone, są źródłem witaminy A, B, E oraz wielu antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Kapary łagodzą również stany zapalne przewodu pokarmowego i wątroby i zapobiegają wzdęciom.

Do czego warto dodać kapary?

Kapary, dzięki wyraźnej, cierpkiej nucie doskonale łączą się z mięsem i rybami, np. łososiem w maślanym sosie. Dodaj je do sałatek ze świeżych warzyw, makaronów. Z kaparów przygotujesz również wyśmienity sos do mięs i ryb.

Antipasti z kaparami

We Włoszech kapary to również podstawowy składnik pizzy oraz antipasti, czyli przystawek składających się między innymi z szynki parmeńskiej, salami, serów, oliwek. Antipasti dostaniesz w każdej włoskiej restauracji, możesz je rownież przygotować samodzielnie w domu.

Tagi: Ryba Mięso Dieta
Powiązane
roślina
Rozpoznasz wszystkie zioła ze zdjęć? Mało kto osiąga wynik wyższy niż 8
Najnowsze