Smakosze.pl
Łosoś z kaparami w sosie maślanym na bazie białego wina

pixabay.com

Łosoś z kaparami w sosie maślanym na bazie białego wina

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Łosoś z kaparami to smażona na patelni ryba z maślanym sosem, wykonanym na bazie białego wina z natką pietruszki. Jest nietrudny w wykonaniu i zaskakuje swoim smakiem. Podawać go można z ziemniakami, ryżem albo zieloną fasolką. Jak przygotować łososia z kaparami?

Łosoś z kaparami – składniki

  • 2 dzwonka lub filety z łososia po 200 g każdy (najlepiej ze skórką),

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,

  • 4 łyżki kaparów,

  • sól morska,

  • świeżo zmielony czarny pieprz,

  • 50 g masła,

  • oliwa extra vergine,

  • 50 ml białego wytrawnego wina lub 3 łyżki octu winnego.

Przygotowanie łososia z kaparami

Opłucz łososia i sprawdź, czy nie ma ości. Jeśli są, należy je usunąć. Dopraw solą, pieprzem i posmaruj oliwą z oliwek. Podgrzej patelnię i smaż łososia na średnim ogniu przez około 3-4 minuty. Odwróć i smaż przez kolejne 3-4 minuty. Zdejmij z patelni i trzymaj w cieple.

Na patelnię po łososiu wlej białe wino lub ocet winny i gotuj przez 1 minutę. Dodaj kapary, masło i gotuj 1-2 minuty lub do zgęstnienia sosu. Dodaj pietruszkę i podawaj razem z łososiem.

Podobne artykuły

Kapusta z głąbem

Przepisy

Genialny sposób na wykorzystanie głąbu kapusty

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Kopytka

Przepisy

Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek

Czytaj więcej >
Zasmażana kapusta

Przepisy

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Czytaj więcej >