Smakosze.pl Przepisy Dodaj 2 łyżki aromatycznego produktu do masy na kluski śląskie. Wyjdą jeszcze lepsze niż zwykle
Screen filmu pochodzi z kanału Smak fantazji na Youtube

Dodaj 2 łyżki aromatycznego produktu do masy na kluski śląskie. Wyjdą jeszcze lepsze niż zwykle

8 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Do ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj przesmażony z czosnkiem szpinak, mąkę i wymieszaj. Kluski śląskie z dodatkiem zielonego warzywa będą totalnym hitem w Twojej kuchni.

Tradycyjne kluski śląskie w nowej odsłonie

Kluski śląskie są zawsze doskonałym pomysłem na dodatek do obiadu. Smakują obłędnie z pieczenią, sosem, roladą wołową. Tradycyjne kluski to nic innego jak ugotowana masa z ziemniaków i mąki.

Jeśli masz ochotę na kluski śląskie w nieco innej odsłonie, koniecznie do ciasta dodaj 2 łyżki szpinaku przesmażonego z czosnkiem na maśle lub oliwie. Szpinak sprawi, że kluchy będą jeszcze smaczniejsze i wyraźne w smaku.

Do przygotowania klusek śląskich ze szpinakiem wykorzystaj mączne ziemniaki. Warzywa ugotuj z całą natką pietruszki. Będą przepyszne i wzmocnią aromat szpinaku. Kluski gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Jak przechowywać wędliny w lodówce? 1 detal sprawi, że dłużej pozostaną świeże

Przepis na kluski śląskie z mrożonym szpinakiem

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki rozmrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka masła lub oliwy
  • mąka ziemniaczana
  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić tradycyjne kluski z dziurką z dodatkiem szpinaku?

Ziemniaki obierz, pokrój i włóż do garnka. Dodaj całą natkę pietruszki, łyżeczkę soli i wlej wrzątek. Gotuj do miękkości, następnie odcedź, odparuj, ostudź i przeciśnij przez praskę.

Na maśle lub oliwie przyrumień przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj rozmrożony szpinak i smaż chwilę. Ziemniaki wymieszaj dokładnie ze szpinakiem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Z miski wyjmij ¼ przygotowanej masy. W jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną.

Następnie dodaj resztę masy i całość wyrabiaj ręcznie do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Z ciasta wyrabiaj kluski. W każdej klusce zrób niewielkie wgłębienie.

Kluski śląskie ze szpinakiem gotuj w gorącej, osolonej wodzie przez kilka minut, do wypłynięcia, smacznego.

Na obiad koniecznie przygotuj również pierogi ze szpinakiem i twarogiem oraz placki ziemniaczane ze szpinakiem od Ani Lewandowskiej . Dania zachwycą każdego.

kluski śląskie ze szpinakiem.jpg
Screen filmu pochodzi z kanału Smak fantazji na Youtube
Jak upiec schab, by nie był suchy? Ten detal jest kluczowy
Kupiłeś ten produkt? Pod żadnym pozorem go nie jedz. Wykryto w nim zanieczyszczenie
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy