Smakosze.pl Przepisy Dodaj do masy na mielone, a kotlety będą 100 razy lepsze. Tak robi Okrasa
Fot. Aleksei Isachenko Photos, TRICOLORS/East News

Dodaj do masy na mielone, a kotlety będą 100 razy lepsze. Tak robi Okrasa

1 kwietnia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Kotlety mielone to danie, które jest gwarancją niesamowitego smaku. Proste w przygotowaniu, a razem z ziemniaczkami i buraczkami lub mizerią tworzą smakowity obiad. Każdy ma na nie swój pomysł, a jaki ma Karol Okrasa? Sprawdźcie jak je zrobić z przepisu Pana Karola.

Kotlety mielone od Karola Okrasy

Soczyste kotlety mielone od Karola Okrasy z tajemniczym dodatkiem to ciekawa opcja do przygotowania na obiad . Mielone same w sobie są przepyszne. Wystarczy podać je w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i ulubionej surówki, a stworzymy przepyszny posiłek. Dlaczego warto wybrać przepis Pana Okrasy?

Przede wszystkim są miękkie i soczyste, a to przecież ważne, aby rozpływały się w ustach. Do tego w tej wersji są bardzo puszyste. No i oczywiście różnią się smakiem od tych tradycyjnych . Mielone na obiad to bardzo dobry wybór, jednak warto wypróbować te, które proponuje Karol Okrasa.

kotlety mielone.jpg
Fot. Canva
Zapomniane zioło o cudownych właściwościach. Podkreśla smak zup, ryb i mięsa

Kotlety mielone z kaszą jęczmienną

Przepis Okrasy na mielone jest wzbogacony kaszą jęczmienną . Jedliście kiedyś takie kotlety ? Jeśli nie, to koniecznie musicie je zrobić. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak przygotować kotlety mielone z przepisu Karola Okrasy

Kotlety mielone z kaszą jęczmienną to świetna odskocznia od tych tradycyjnych .  W pierwszej kolejności gotujemy kaszę według instrukcji , która widoczna jest na opakowaniu.

Pyszna kasza jęczmienna podana w misce
Fot. Canva/yasuhiroamano

W międzyczasie obieramy cebulę i drobno siekamy, po czym smażymy na małej ilości tłuszczu, do momentu, aż się zeszkli . W kolejnym kroku mięso przekładamy do misk i, dodajemy przesmażoną cebulę, ugotowaną kaszę, wbijamy jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Z powstałej masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej , po czym smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na piękny i złoty kolor. Tak przygotowane kotlety mielone możemy podać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Sprawdź przepis na pyszne kotlety schabowe . Zobacz, czego lepiej nie dodawać do tatara .

Przepyszne kotlety mielone
Fot. Canva/JUSTIN JOSEPH
To danie wielkanocne od Rączki to mistrzostwo. Kucharz zdradził najprostszy przepis
Na Wielki Piątek podaj te kotlety na obiad. Tanie, szybkie i bez grama mięsa
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy