Smakosze.pl Dieta Dodaj kilka plasterków do miodu z mniszka. Wzmocnisz jego działanie o stokroć
Fot. Canva/eladstudio

Dodaj kilka plasterków do miodu z mniszka. Wzmocnisz jego działanie o stokroć

21 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Miód z mniszka może mieć jeszcze lepsze i silniejsze działanie. Wystarczy dodać kilka plastrów jednego składnika. Dowiedz się, co to za dodatek i ciesz się odpornością organizmu przez cały rok.

Miód z mniszka ma same zalety

Miód z mniszka lekarskiego jest niezwykle smaczny, a sam mniszek lekarski ma znakomite właściwości zdrowotne. Przyrządzane z niego przetwory pomagają w leczeniu wątroby, układu pokarmowego oraz dróg żółciowych. Co więcej, mniszek lekarski może rozpuścić kamienie żółciowe.

Przyrządzony z niego syrop pomaga w leczeniu gardła oraz doskonale sprawdza się podczas przeziębienia. Przyrządzony z przepisu umieszczonego poniżej poprawi twoją odporność. Szczególnie jeżeli przygotujesz go z kilkoma plastrami wyjątkowego składnika.

imbir.jpg
Fot. Canva/gate74
Polacy myślą, że to chwast, a na zachodzie płacą za nie krocie. Sezon właśnie trwa

Tego składnika nie może zabraknąć

Składnik, który wzmocni działanie syropu z miodu z mniszka - to imbir. Ten dodatek to prawdziwy zastrzyk odporności.  Nie każdy wie, że ma on prozdrowotne właściwości. Na przykład ma on działanie przeciwbólowe oraz przeciwbakteryjny. W dodatku działa rozgrzewająco.

Dodany do syropu z miodu z mniszka lekarskiego podniesienie jego właściwości zdrowotne i dzięki temu w łatwy sposób podniesiesz odporność swojego organizmu. Poniżej umieściłem przepis na syrop. Zrób go i przekonaj się sama o jego niezwykłych właściwościach.

Składniki:

  • 500 g kwiatów z mniszka lekarskiego
  • 1 kg cukru
  • 200 g cytryn
  • 1 l wody
  • imbir

Przepis na syrop z imbirem

Kwiaty mniszka lekarskiego przełóż je do miski i zalej zimną wodą. Cytryny dokładnie wyszoruj, sparz, a następnie pokrój w cienkie plastry. Korzeń imbiru obierz i również pokrój go w plastry.

Plastry cytryny włóż do garnka z mniszkiem i gotuj składniki na małym ogniu przez 20 minut . Po tym czasie odstaw wywar w chłodne miejsce na całą noc. Na drugi dzień przecedź wywar przez gazę.

Przelej go do garnka, wsyp cukier i gotuj przez 2 godziny na małym ogniu. Następnie przelej gorący wywar do wyparzonych słoików. Do każdego z nich dodaj plaster imbiru. Słoiki zakręć, ustaw je do góry dnem i odstaw do wystygnięcia. Gotowy syrop dodawaj do herbaty lub nakładaj na kanapki. W każdej postaci smakuje doskonale. Sprawdź przepis na rzodkiewki na ciepło oraz dowiedz się, jak zrobić chleb .

syrop. zmniszka.jpg
Fot. Canva/Mykola Lunov
Pokrój pora i wymieszaj z tymi dodatkami. Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji
Zapomnij o tarciu ziemniaków, placki zrobisz znacznie prościej. Musisz tego spróbować
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy