Smakosze.pl Przepisy Dodaj szczyptę do kaszanki i wrzuć na grilla. Będziesz wręcz oczarowany jej smakiem
canva/Valentyn Volkov

Dodaj szczyptę do kaszanki i wrzuć na grilla. Będziesz wręcz oczarowany jej smakiem

2 maja 2023

Kaszanka z grilla nie musi być nudna. Dodajcie do niej trochę przyprawy garam masala, a odkryjecie nowy wyśmienity sposób na podanie tego rarytasu. Bogata w aromaty propozycja spodoba się niejednemu smakoszowi.

Przepis na orientalną kaszankę z grilla

Garam masala jest niesamowicie aromatyczną mieszanką przypraw. Świetnie pasuje do naszej swojskiej kaszanki. Wyrób zyska niesamowitego charakteru, a jego piękny zapach sprawi, że jedzenie będzie jeszcze większą przyjemnością.

Składniki:

  • 500 g kaszanki, podzielonej na kawałki
  • 2 średnie cebule
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 10-15 ml oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala
  • pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Zapomnij o mielonych i schabowych. Teraz królują kotlety z niedrogich grzybów

Jak zrobić pyszną kaszankę? Przyprawa garam masala podkreśli jej smak

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie oliwę z oliwek. Wsypujemy też wszystkie mielone przyprawy, czyli wędzoną słodką paprykę, mieszankę garam masala, pieprz oraz sól.

Dokładnie łączymy, a następnie mniej więcej połowę przygotowanej mieszanki układamy w miseczkach uformowanych z folii aluminiowej. Na aromatycznej cebuli umieszczamy ponakłuwaną widelcem kaszankę i przykrywamy ją resztą marynaty. Zamykamy sakiewki aluminiowe i grillujemy przez 15-20 minut.

Jak podać orientalną kaszankę grillowaną?

Przysmak najlepiej smakuje tuż po zdjęciu z rusztu. Zaserwujcie go ze świeżym pieczywem razowym lub delikatną kaszą i świeżą sałatką z wiosennych warzyw, by był bardziej sycący.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na kaszankę z grilla. Szczególnie polecamy wegańską wersje rarytasu . Spróbujcie też koniecznie prostej propozycji Ewy Wachowicz — smakuje nieziemsko.

Kaszanka z grilla skusi niejednego smakosza.png
canva/Yuliya Furman
Żaden majonez, śmietana lub oliwa. Strzelczyk polewa surówkę z kapusty i ogórka innym składnikiem
Polacy przecierają oczy ze zdumienia. Niebywałe, co się stało z cenami truskawek
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy