Zapomnij o mielonych i schabowych. Teraz królują kotlety z niedrogich grzybów
Kotlety z pieczarek są tanie i niesamowicie smaczne. Wykonane z aromatycznych grzybów i jajek danie z pewnością spodoba się rodzinie i nasyci wszystkich na długo. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu — musicie spróbować.
Hitowe kotlety z niedrogich grzybów robią furorę na stole
Szybkie, smaczne i niesamowicie proste w przygotowaniu danie obiadowe z pewnością spodoba się nie tylko amatorom grzybów. Jest soczyste, rozpływa się w ustach i pasuje do wielu wiosennych surówek. Warto skosztować.
Składniki:
- 4 duże jaja
- 150 g pieczarek
- 1 niewielka cebula
- natka pietruszki wedle uznania
- sól i pieprz w ilości do smaku
- 25 g bułki tartej
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety z pieczarek? Wystarczy kilka składników
Zaczynamy od ugotowania 3 jaj na twardo. Pieczarki oczyszczamy, po czym rozdrabniamy je na tarce o większych oczkach. Cebule pozbawiamy łupiny i siekamy.
Na dobrze rozgrzanym oleju szklimy cebulę. Wrzucamy do niej grzyby i smażymy jeszcze około 6 minut — aż zmniejszą swoją objętość i delikatnie się zrumienią. Studzimy, po czym łączymy z pokrojonymi drobno jajkami i poszarpanymi listkami pietruszki.
Masę doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania. Wbijamy 4 jajo, wsypujemy bułkę tartą i wyrabiamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy niezbyt duże lekko spłaszczone kotlety pieczarkowe i obtaczamy je w odrobinie bułki tartej. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.
Jak podać kotlety z pieczarek?
Danie obiadowe pasuje do wielu surówek i warzyw duszonych. Spróbujcie go koniecznie z zasmażanymi buraczkami lub mizerią czy sosem tzatziki. Te połączenia skradną niejedno serce.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na warzywne dania obiadowe. Koniecznie spróbujcie prostych i smacznych kotletów marchewkowych — są lekkie i wprost rozpływają się w ustach. Być może skuszą was też aromatyczne i chrupiące steki z kalafiora. Stanowią doskonałą alternatywę dla kotletów schabowych.