Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kucharz zdradził jak robi domową kaszankę. Brak 1 składnika może zbulwersować
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 28.04.2023 15:19

Kucharz zdradził jak robi domową kaszankę. Brak 1 składnika może zbulwersować

niebanalny sposób na pyszna kaszankę
Canva / eskymaks ; TikTok @kucharzmaciej

Bez kaszanki żaden grill nie może się odbyć. Zapomnij jednak o kupowaniu tego specjału w sklepie. Kucharz Maciej pokazał swój sposób na popularny wyrób. Jest jeden kruczek - swoją kaszankę przygotowuje w wersji wegańskiej.

Kaszanka bez mięsa? Oczywiście, że można!

Kucharza Maciej, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w portalu TikTok, chętnie zabawia internautów. W zabawny sposób dzieli się z nimi swoimi kulinarnymi przepisami. Tym razem, z okazji nadchodzącej majówki, pokazał jak robi swoją kaszankę. Co zaskakujące, wybrał wersję wegańską.

Wegańska kaszanka powstaje przy użyciu czarnej soczewicy i kaszy. To dzięki nim właśnie nabiera wyglądu charakterystycznego dla klasycznego wyrobu. W roślinnej wersji nie może zabraknąć również czosnku, cebuli i przypraw. Aby dowiedzieć się, czym kucharz Maciej zastępuje jelito, zapraszamy do dalszej części artykułu.

Dzięki tej marynacie karkówka będzie miękka i soczysta. Jeden składnik jest kluczowy

Przepis na wegańską kaszankę Kucharza Macieja

Składniki:

  • ½ cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki czarnej soczewicy
  • 1 i ½ szklanki kaszy (np. bulgur, gryczana)
  • kilka kapeluszy grzybów leśnych
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • papier ryżowy do zawijania kaszanki
  • olej do smażenia

Jak zrobić kaszankę bez mięsa? Instrukcja krok po kroku

Czarną soczewicę do kaszanki rozgotuj. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj.

W rondelku rozgrzej niewielką ilość oleju. Kiedy tłuszcz będzie gorący, podsmaż na nim cebulę. Po chwili dorzuć do niej także czosnek. Trzymaj warzywa na ogniu do momentu, aż zaczną wydzielać intensywny aromat.

Do podsmażonych warzyw na kaszankę dorzuć ok. 2 szklanek rozgotowanej czarnej soczewicy. Dołóż też ugotowaną kaszę, grzyby, majeranek oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki przez kilka chwil podsmażaj. Kiedy smaki dobrze się połączą, zmiksuj całość za pomocą blendera tak, aby pozostały w niej widoczne kawałki poszczególnych składników.

Płat papieru ryżowego zamocz w wodzie. Połóż go na desce do krojenia i nałóż na niego porcję farszu do kaszanki. Całość zawiń w rulon tak, aby brzegi papieru skleiły się ze sobą. Gotowa wegetariańska kaszanka idealnie będzie komponować się z kapustą kiszoną. Po spotkaniu z Kucharzem Maciejem krojenie pomidora nigdy nie będzie już takie samo. Ewa Wachowicz wie, jak zrobić najlepszą kaszankę z rusztu.

Źródło: TikTok @kucharzmaciej