Dodaję do ogórków kiszonych te aromatyczne “kuleczki”. Cudownie podkręcają ich smak
Jak robicie ogórki kiszone? Ja dodaję do nich przyprawę dzięki, której wychodzą jak nigdy wcześniej. Pyszne, aromatyczne i pełne smaku są znakomitym dodatkiem do obiadu. Polecam każdemu przepis z użyciem tych aromatycznych “kuleczek”.
Ogórki kiszone najlepsze pod słońcem
Ogórki kiszone są uwielbiane przez moich bliskich. Też się nimi zajadam, bo odkąd dodaję tę przyprawę, wychodzą smaczne jak nigdy wcześniej . Ten przepis sprawił, że każdy, kto spróbuje moich ogórków kiszonych, pyta o recepturę. Dlatego chętnie się nią dzielę.
Sekret smaku ogórków kiszonych tkwi w zielu angielskim. Jest ono umiarkowanie ostre, aromatyczne i nieco przypomina goździki . Warto wiedzieć, że ziele angielskie pełne jest olejków eterycznych, które dodają ogórkom kiszonym wyjątkowego smaku. Poniżej znajdziesz przepis, który polecam.
Jak zrobić ogórki kiszone z zielem angielskim?
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 2 główki czosnku
- korzeń chrzanu
- koper z baldachimami
- ziele angielskie
- pieprz czarny
- liść laurowy
- 2 szklanki wody
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie ogórków kiszonych zacznij od dokładnego umycia ogórków. Na dnie słoja ułóż liść laurowy, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i koper . Dołóż ząbki czosnku i ciasno ułóż ogórki.
Zrób zalewę z zimnej wody z dodatkiem soli i wymieszaj składniki. Wlej ją do słoja, zakręć i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce . Gdy ogórki się ukiszą, możesz przenieść je do spiżarki lub piwnicy, gdzie będzie chłodniej.
Ogórki kiszone, że palce lizać
Ogórki kiszone są bardzo zdrowe i warto włączyć je do diety. Z tego przepisu wychodzą pyszne i są bardzo aromatyczne . Podaję je jako dodatek do dań obiadowych i surówek. Smakują też z kanapkami i bez niczego.
Dlatego skorzystaj z tego prostego przepisu. Pamiętaj o dodaniu ziela angielskiego i zrób ogórki kiszone, że palce lizać. Każdy zje je ze smakiem . Pisaliśmy o tym, jak ugotować wiosenną zupę z przepisu Tomasza Strzelczyka. Radziliśmy, jak zrobić naleśniki bez jajek, za to z bananem.
Źródło: przyslijprzepis.pl