Dodałem do pieczarkowej. Tak dobrej zupy jeszcze nie jadłem
Zupa pieczarkowa może być jeszcze lepsza. Przygotuj ją według tego przepisu i na nowo odkryj smak pieczarkowej. Dodane do zupy nietypowe produkty, sprawią, że od razu się w niej zakochasz i już zawsze będziesz gotowała ją tylko w ten sposób.
Najlepsza zupa pieczarkowa
W okresie jesienno-zimowym do swojego jadłospisu warto dodać zupy . Wszyscy przecież znamy ich właściwości rozgrzewające, które mogą przydać się zwłaszcza teraz. W dodatku nasza rodzima kuchnia oferuje sporo dań tego typu i warto sobie przypomnieć te najsmaczniejsze. W tej grupie na prowadzenie wychyla się zupa pieczarkowa.
Zna ją każdy i dla wielu to jedna z ulubionych zup. Okazuje się, że to klasyczne danie może być jeszcze smaczniejsze. Wystarczy przygotować zupę pieczarkową w nieco inny sposób i z zaskakujący składników. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jakie dodatki chodzi, ale też poznasz przepis .
Zupa pieczarkowa tylko z tym dodatkiem
W gotowaniu zupy pieczarkowej wielkiej rewolucji nie będzie. Nadal pierwsze skrzypce grają pieczarki, ale towarzyszyć im będzie mleko kokosowe oraz sos sojowy. Choć dodatki mogą budzić mieszane uczucia, zupa wychodzi idealna. Mleko nada jej delikatności, a odrobina sosu wzmocni smak. Niezbędne produkty i ich proporcje poznasz, poprzez sprawdzenie poniższej listy. Nie pomijaj żadnego z nich, a pieczarkowa wyjdzie obłędnie dobra.
Sprawdź:
- 15 małych pieczarek
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 l wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 1 ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- olej
- pieprz
- sól
Zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym – przepis
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej odrobinę oleju, wsyp warzywo i zeszklij je. Pieczarki oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż razem z cebulą. Składniki przypraw tymiankiem i lubczykiem. Wymieszaj i podsmażaj, do momentu puszczenia soku przez pieczarki.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Podobnie postępuj z marchewką, ale ją posiekaj w cienkie plastry. Przełóż warzywa do garnka i zalej je sosem sojowym. Całość dokładnie wymieszaj i podsmażaj przez chwilę.
Wlej wodę i gotuj składniki przez 20 minut. Na koniec wlej mleko kokosowe i mieszaj do jego całkowitego rozpuszczenia. Zupę dopraw pieprzem, solą i gotowe.
Sprawdź także przepis Strzelczyka na sos oraz poznaj nową funkcję kas samoobsługowych w Biedronce .